Programlama Dili Öğrenmenin İnsana Kazandırdıkları
Büyük usta ve son zamanların en büyük dehalarından, aynı zamanda da Apple'ın kurucusu Steve Jobs'un da dediği gibi :
"Bu ülkede herkesin bilgisayar programlamayı öğrenmesi gerek. Çünkü insana düşünmeyi öğretir."
Çok da doğru demiş. Günümüzde aklımızın alamayacağı ve bizi hayretler içesinden bırakan bir çok şey aslında bilgisayar programlama dilleri sayesinde yapılmaktadır. Hatta Valve'nin kurucusu Gabe, programlama bilenleri geleceğin sihirbazları olarak tanımlamaktadır ama; bu yazıdaki amacım bilgisayar programlama ile neler yapılabileceği değil, insana kişisel olarak kazandırdıklarından bahsetmek istiyorum.
Bilgisayar programlama ilerde mesleğiniz olmayacaksa bile boş zamanlarınızda uğraşılması gereken bir hobiniz olabilir. Çünkü bilgisayar programlama, stratejik ve daha geniş düşünmenizi sağlamaktadır. Adeta satranç oynar gibi. Beyninizi yorar, daha çok beyin gücü gerektiriri. Bazen sınırlarınızı aşmanız gerekir.
Günümüzde hemen hemen tüm mühendislik dallarında bilgisayar programlama öğretilmesinin sebebi de budur zaten. Bilgisayar programlamayı bilmek aslında "Bilgisayar Mühendisleri"nin işidir fakat; günümüzde makine, elektrik-elektronik, inşaat, elektronik ve haberleşme mühendislikleri ve aklıma gelmeyen daha bir çok mühendislikte herhangi bir programlama dili yarım veya tam dönem öğretilmektedir.
Programlama dilini bilmeleri iş hayatlarında hiçbir zaman işe yaramayacak olan İnşaat mühendislerinin veya makine mühendislerine veya diğer mühendisliklere öğretilmesindeki asıl amaç da bu zaten : Düşünmeyi öğretmek. Düşünmeyi öreğtmekten kastım, daha geniş, daha stratejik, daha verimli düşünmeyi öğrencilere öğretmektir.
Bunların dışında, öğrencilerin bakış açısını geliştirmek, olaylara daha farklı boyutlardan bakabilmek ve ayrıca karşılaşacağınız problemlere en kestirme ve en akıllıca yolu bulabilmeyi öğretir. Mesela programlama dili öğrenirken öğreneceğiniz algoritma sayesinde çok karmaşık problemleri daha basite indirebilme ve her açıdan olasıkları değerlendirerek en akıllıca çözüme ulaşma gibi insana gerçek hayatta bir çok katkı sağlamaktadır. Bunun için hangi programlama dilinn öğrendiğinizin pek bir önemi yoktur.
Kendi alanınızla ilgili olmasa bile eğer hoşunuza gider ve kendizi iyice geliştirdikten sonra bu işten para kazanmak isterseniz; ister kendi uygulama ve programlarınızı yapıp satabilir, İsterseniz de hem yurt içi hem de yurt dışında rahatlıkla iş imkanı bulabilirsiniz...
Teknolojinin çok hızlı bir şekilde gelişmesiyle birlikte günümüzde Amerika işe almak için, programlama bilen 1 milyon kişi arıyor. Hatta bunun için başta Microsoft'un sahibi Bill Gates, Facebook'un sahibi Mark Zuckerberg ile Facebook'ta çalışan önemli bilgisayar mühendisleri, Twitter'ın sahibi Jack Dorsey, Drobbox'un sahibi Drew Houston ve diğer ün yapmış ve işinde başarılar elde etmiş önemli kişilerin, Amerika'da programlama öğrenme yaşını düşürerek, gençlere daha erken yaşta programlama öğrenmeye teşvik etmek için ortaklaşa bir proje başlatmışlar.
Bu projenin videosunu alt yazılı olarak alt kısma ekledim. Videoyu baştan sona kadar izlemenizi tavsiye ederim. Bilgisayar programlamanın neden öğrenilmesi gerektiğini kısmen de olsa anlatan fakat daha çok programlama öğrenmeye teşvik eden bir bir video olmuş diyebilirim. Ayrıca çalışma alanlarının ne kadar eğlenceli yerler olduğundan da bahsetmeyi ihmal etmemişler.
Daha fazlası için arama yapın :
Etiketler:
bilgisayar programlama,
programlama,
programlama dili
Kod öğrenmeyi seviyorum. Henüz kod yazamasam da var olan kodları düzenlemeyi becerebiliyorum şuan. İleri ki zamanlarda kod yazmayı da öğrenecem inş.
YanıtlaSilGüzel bir yazı olmuş eline sağlık.
@Mesut ALTIN
YanıtlaSilYorumun için teşekkür ederim Mesut. Başlarda zor gelir ama programlamayı tam olarak kavramak da uzun süreli bir iştir zaten. İlgin olması iyi bir şeydir. Zamanla kendini geliştirebileceğini düşünüyorum.
merhabalar iyi bir sayfanız var beğendim. http://programlamahocam.blogspot.com/ buda benim blogum 4 yıldır programcılık ile ilgileniyorum son 5 ayda java ve android öğrendim ve kendimi geliştiriyorum bu öğrendiklerimi insanlara aktarmak için bu blogu açtım. önerilerinizi ve düşüncelerinizi bekliyorum.teşekkürler.
YanıtlaSilBlogumla ilgili olumlu görüşünüz için teşekkür ederim öncelikle. Blogunuz ile ilgili yorumum ise, düşünceniz güzel. Aynen devam.
Silçok teşekkür ederim :D
SilRica ederim. Ayrıca anlatımlarınızı biraz daha açıklayıcı olarak yazarsanız, ziyaretçilerinize daha çok faydalı olabilirsiniz.
Sil