Öncelikle şunu biliyoruz ki herkes için her zaman kulağa hoş gelen bir meslek olmuştur. İsminin bile ayrı bir havası var abi baksana. :)
LYS sonrası tercih sürecinde öğrencilere "Bilgisayar Mühendisliği yaz, önü açık, işsiz kalmazsın ve iyi para var. Günümüzde her şey bilgisayar ile yapılıyor." şeklinde önerilerde bulunan amca ve teyzeler genelde işin parasına odaklandıkları için milleti oraya çekmek isterler. Kimisi için bu laflar çok klişeleşmiştir. O yüzden önermezler.
Bu bölümü okuyan biri olarak çok fazla derine inip "şöyle böyle yaparlar seçin" şeklinde övgüler yağdırmadan, genelde her meslek gurubu için yapılabilecek tavsiyelerin yanında, çevremde gözlemledilediğim ve 1,5 senelik tecrübelerime dayanarak bir takım tavsiyelerde bulunacağım.
Bilgisayar Mühendisliği'ni Seçmeli Miyim?
Onun bunun önerisine uyup da tercih döneminde Bilgisayar Mühendisliği yazacak olan adam hiç gelip bu bölümü okumasın. Bunu peşin peşin yazayım. Bu meslek gönlün de yoksa, bilgisayarla pek bir alakan yoksa, yazma! Ondan sonra da bölüm zor, işe yaramaz diye orda burda kötüleyip duruyorsunuz.Evet, bölüm zor. O yüzdendir ki eğer ilginiz yok ise çok fazla zorlanacaksınız. Yeri gelecek küfür edeceksiniz, yeri gelecek okulu bırakmak geçecek aklınızdan. Kiminiz ise bir yola girdim artık diyerekten 6-7 sene de uzatabilir. Yani demek istediğim şey, ilgin olmayan bir bölümün derslerine çalışmak sana eziyet gibi gelir. Buna bir de derslerin zorluğu eklenince, kendine işkence etmiş olursun.
Sırf iyi para kazanacağım diye değil, bilgisayara ve bu mesleğe ilgin varsa yaz.
- Severek okuyacaksan yaz.
- İleriki yaşamında kendini iyi bir bilgisayar mühendisi olarak görüyorsan yaz.
- Gelecekteki planlarına ulaşmak bu meslekten geçiyorsa yaz.
- Adı bile seni heycanlandırıyorsa yaz.
- İlerde Facebook, Twitter gibi dev internet siteleri kurma gibi büyük projeleriniz varsa yazın. (bu herhangi bir şey de olabilir. Ben sadece örnek veriyorum.)
-Bu meslek sayesinde ve bu mesleği okuyarak öğreneceklerimle ilerde şunları, bunları yapmak istiyorum diyebiliyorsan yaz.
daha sayamadığım buna benzer bir yada bir kaç sebebiniz var ise bu mesleği okumak için, yazın. Belkide bu tarz sebep yada hedefleriniz yoktur ama çok önceden beri bu meslek hayalinizdir. Adını duyunca içinizi heycanlandırıyordur, "bu benim mesleğim olmalı" diyorsanız yine yazın. Aksi takdirde onun bunun söyledikleri ile yada iyi para getirecek diye yazmayın.
Aklınızda ve gönlünüzde daha farklı meslekler varsa ve kendinizi Bilgisayar Mühendisliği seçmeye zorlamayın! Şayet öyle bir şey yaparsanız, istemediğiniz bir bölümde okumaya bir de bölümün zorluğu eklenince bu sizi yıpratır. O okul bitmesine yine biter ama biraz zor biter sizin için. Yada bitmeden bırakmak zorunda kalabilirsiniz. O yüzden seçeceğiniz zaman, zorlama olmadan, kendi içinizden gelerek seçmelisiniz.
Kısaca özet geçmem gerekirse; meslek gönlünüzde varsa yazın. Eğer gönlünüzde yoksa yazmayın.
Ayrıca en önemli kısım burasıdır. Şimdi bu paragrafı iyice bir okuyun. Bakın bu cüme çok önemli; "Onun bunun sözüne de kesinlikle kanmayın!!"
Size iyi yada kötü yorum yapanların eminim ki %95'nin meslek hakkında en ufak bir bilgisi olmadan sizi yönlendirme çalışacaklardır. Birileri istiyor, öneriyor diye seçmeyin! Tam tersini düşünecek olursak, eğer gönlünüzde var ve okumak istiyor iseniz,birileri mesleği kötüledi diye sakın yazmaktan vazgeçmeyin. Yazının başında da dediğim gibi mesleğin içinde olmadığı halde size öneren yada kötüleyen amca-teyze-yenge-enişte-dayı-hala-teyzelerin vs. aslında en ufak bir bilgisi yoktur meslek hakkında. Yaptıkları yorumlar da atmasyondan ibarettir! Bilgisayar Mühendisliği öyle bir meslek ki fikri olmayan herkesin meslek hakkında atıp tuttuğu bir meslektir. Mesleğin içinde olmadan yorum yapan kişileri kesinlikle dikkate almayın!
"Aslında mesleğe ilgim var, okumak istiyorum ama henüz tam olarak ne yaptığı hakkında pek bir bilgim yok. Bilgisayar Mühendisleri tam olarak ne iş yapar?" diyorsan, buna da hak veririm. Çok haklısın. Bir bilgisayar mühendisinin ne iş yaptığını bilirsen bu mesleğe olan ilgin artacaktır belkide. Zaten bunu araştırman bile senin o mesleğe az-çok ilgin olduğunu gösterir.
"Bilgisayar Mühendisleri Ne İş Yapar?" ile ilgili yazımı da çok yakında yazmayı düşünüyorum. Anlatım tarzım diğer internet sitelerindeki klasik anlatımlar dışında bir anlatım olacak. Yani ben en azından öyle bir anlatım yapmayı planlıyorum. Blogkafem'i takip etmeye devam edin değerli okurlarım. Şimdilik yazacaklarım bu kadar.
Konu ile ilgili merak ettiğiniz daha fazla soru ve ve konu ile ilgili görüşleriniz için aşağı kısma yorumlarınızı bırakabilirsiniz.
bilgisayar mühendisi olarak jobs filmi hakkında ne düşünüyosun ya da stew jobs hakkında ? :)
YanıtlaSilBen şahsen filmi çok beğendim. Steve Jobs'un felsefesi, olaylara bakış açısı, yaratıcı zekası başta olmak üzere daha bir çok yönden örnek alınması gereken önemli bir kişilik olduğunu düşünüyorum.
Silselamlar,
YanıtlaSilBenim sorum şu;ilköğretim 2.sınıftan beri bu alana ilgim var fakat bilgisayar konusunda extra bir bilgim yok,herkes kadar biliyorum.Bu üniversite eğitimimde sorun olur mu?
Yani orada bilgisayarla ilgili şeyleri sil baştan anlatacaklar değil mi?Çünkü şimdiden programlama dilleri öğrenen arkadaşlarım var.İlgilenirseniz sevinirim
Sorun olmaz. Herkes çok iyi şeyler bilerek gitmiyor zaten. Çoğu şeyi üniversite öğreneceksin ama; üniversite de sana her şeyi öğretmez. Bilgisayar yazılım ve donanım olarak çok çok geniş bir sistemdir. Tamamen her şeyi öğretmeleri zordur. Senin de oturup kendini geliştirmeni isterler. Tabii donanım olarak bilgisayarın temel parçalarını öğretiyorlar. İçindeki devreleri, 1 ve 0'ların işleyişini vs. gibi teorik şeyler de öğretiyorlar ama yinede %100 her şeyi öğretmezler. Okul sana belli bir şeyler öğretir ve onun dışında kalan her şey için öğrenincinin kendi kendini geliştirmesi lazom.
SilAz önce donanımda bahsettim. Onun dışında yazılım anlamında bir çok programlama dili öğretecekler tabi. Ama gideceğin üniversiteye göre öğreneceğin dil farklılık gösterebilir. Yaygın olanlar şunlar : C, C++, C#, PHP veya ASP, Android, Java vs. gibi programlama dillerini öğretiyorlar. Herhangi birine şimdiden başlaman tabii ki senin için iyi bir alt yapı olacaktır. Çünkü bu bölümü okuyanlar önceden herhangi bir programlama dilinin mantığını bilmediklerinde ilk başlarda zorlanabiliyorlar.
peki başlamamı önerdiğiniz bir programlama dili var mı ya da programlama dili öğrenmeden şunu yap dediğiniz bir şey
SilC veya C++ öğrenmekten başlayabilirsin. En azından sana programlamanın mantığını anlamanda yardımcı olacaktır sana bu iki dilden birini öğrenmen. Ayrıca her okulda mutlaka bu ikisinden birini öğretirler. Yada her ikisini öğrenmeni isteye de bilirler ki ne kadar çok dil bilirsen o kadar iyidir zaten. Senin gideceğin okulda hangisi gösterirler bilemiyorum ama ikisi arasında pek bir fark olmayan dillerdir bunlar zaten. C++ zaten C'den türemiştir. C'nin biraz daha geliştirilmiş hali diyebiliriz C++ için. Herhangi birini öğrenmeye başladıktan sonra diğerini de otomatik az-çok öğrenmiş gibi olacaksın zaten. Bazı farklılıklar dışında hemen hemen aynı diyebiliriz ikisi için ama programlamaya yeni başlayanlar için C++ daha kolay kavranıyor "bence".
SilBu bolumu secerken bilgisayara ilgimiz buyuk ve programlama alt yapimizda var fakat matematigide sevmemize ragmen yapamiyorsak ne yapmaliyiz
YanıtlaSilGülünü seven dikenine katlanır. ;) Her bölümün kendine göre bir zorluğu vardır. Eğer ileride kendini "Bilgisayar Mühendisi" olarak görmek istiyorsan, o bölümde okumanın getireceği tüm zorlukları da göze almış olman gerek.
SilKonu eski ama hala ilgileniyor musunuz acaba?
SilEvet, ilgileniyorum.
SilBu sene ygsye girdim ve Allah nasip ederse lysye de önümüzdeki ay gireceğim.Bilgisayara karşı oldukça fazla ilgim var ve bilgisayar mühendisi olmak istiyorum.fakat internette araştırdığıma göre ihtiyaçtantan fazla bilgisayar mühendisi var ve işsizlik fazla denmekte.ben bu meslekte başarılı olacağımı düşünüyorum.fakat hem internette yazanlar hemde dersane hocalarımın bilg müh okumana gerek yok demesi beni endişelendiriyor.sizce yazmalı mıyım
YanıtlaSilİnternette onu yazanlar uyduruyor, hocalarının ise meslekten haberi yok, desem çok ağır konuşmuş olmam umarım. Eğer bu meslek gönlünde varsa yaz ve oku. İşsiz kalmak istemiyorsan eğer, boş adam olma ve çok çalış. Tıp okusa bile bir insan eğer kendini geliştiremiyorsa ve üniversiteyi boş bir adam olarak geçirmişse o bile iş bulamaz. Bölüm ne olursa olsun, boş adama kim iş verir ki? Sen gönlünden geçen bu mesleği yaz ve kimseyi dinleme derim ben. Çalışan ve bilen adama iş çok. Her şey para değildir ayrıca. İnsan işini severek yapıyorsa eğer, bunun vereceği mutluluk da çok önemlidir. Bu senin hayatın ve başkalarının hayatına müdahale etmesine izin verme, gönlünde varsa yaz! Yeter ki bu meslek için çok çalış ve emek ver, iş çok.
Silgüzel konu teşekkürler
YanıtlaSilmerhabalar ben karabük üniversitesi bilgsayar mühendisliği blümü okuyorum ancak dersler çok ağır ve hocalarda biraz sıkıntılı çoğu başka blümden yada meslek yüksek okulundan gelme hocalar ben de çalışınca pek başarılı olamadım bu beni yıldırdı sınıfta kaldım okulum extra 2 yıl uzadı şimdi okulu bırakmak istiyorum çünkü artık yapabileceğime inancım kalmadı geçen sene 2 sınıftım bu senede 2. sınıfım seneye 3e geçebileceğimden şüpheliyim etrafımdakiler bırakma desede derslerim çok berbat yani okulun bitme ihtimali çok düşük ne yapmam gerektiğini bilmiyorum ne dersiniz bu konuda
YanıtlaSilEğer bırakırsan 2 yılın boşa gidecek. Bölümünü sevmeye çalış. Bölümünü sevdiğin takdirde tüm zorlukların üstesinden gelebilirsin. Mutlaka ama mutlaka sevmeye çalış. Gerisi gelecektir. Dersler zor evet ama senin içinde Bilgisayar Mühendisliği olma hayali varsa ve ilerde kendini bir Bilgisayar Mühendisi olarak görüyorsan, bölümünü yazarken severek yazdıysan okulu bırakma. Sonuna kadar mücade et ve okulu bitir. Çünkü gideceğin başka bölümlerin daha kolay olacağını kestiremezsin. Kesinlikle ama kesinlikle zor diye bölüm bırakılmaz. Bu sana pişmanlık olarak döner. Eğer ki yüzlerce kez denemene rağmen mesleğini sevemediysen, alışamadıysan, ısınamadıysan, ilerde kendini bir Bilgisayar Müh. olarak göremiyorsan bırakmayı düşünebilirsin. Hayalindeki meslek ne ise onu okumalısın. Ama zor diye okulda yeteri kadar iyi öğretmen yok diye okul bırakılmaz. Eğer tek sebebin okuldaki öğretmenlerin yetersizliği ve bölümün zorluğu ise boş yere 2 senene yazık etme ve devam et.
SilSelamun aleyküm.ben bu sene başladım bu bölüme ilk başlarda güzel gidiyordu 1. Ödev 2.ödev falan.daha sonra döngüler falan girdi araya çok zorlandım.lys ye hazırlanmaya karar verdim şehirden sıkıldığım için ygs sınavım çok kötü geçti şu an geçtiğim ders yok gibi iki dönem boyunca.inşaata geçmeyi düşünüyorum.Bu bölüm bana çok ağır geliyor ilerde dandik bi mühendis olucam gibi geliyor.zaten aklımda bilgisayar mühendisliği yoktu. Hocalar tıptan sonraki meslek diye yaz dediler.şu an büyük ikilemdeyin lütfen yardım edin gerekirse özelden görüşelim çok büyük Sıkıntılar yaşıyorum şimdiden teşekkür ederim.
YanıtlaSilKarar vereceksen bir önceki yorumumda yazdıklarımı dikkate alarak karar vermeni tavsiye ederim. Bunun haricinde özelden mesaj atarak sana yardımcı olmamı istersen www.facebook.com/blogkafem veya www.twitter.com/blogkafem adreslerinin herhangi birinden mesaj bana atabilirsin.
Silmerhabalar öncelikle şunu belirtmek isterim ben meslek lisesi bilgisayar bölümü öğrencisiyim acaba bilgisayar bölümünü yani bilgisayar mühendisliği ek puan gelir mi çok istiyorum seçmeyi ek puan gelir mi diye bazı hocalara sordum kimisi gelir diyor kimisi ise lig puan vermez diyor size göre nasıldır bu beni aydınlatırsanız çok sevinirim
YanıtlaSilKendi bölümünle ilgili tercih yapıyorsan eğer ek puan geliyor diye biliyorum ama senin durumun için net bir şey söyleyemem çünkü o konulara pek hakim değilim. Okulundaki veya dershanendeki rehberlik öğretmenlerine bu konuyu danışmanı tavsiye ederim ben.
Silyazmayın zaten bir sürü açıldı piyasada olmazsa olmaz değil 4 sene çekilmez yinede eğer ilginizi çekiyorsa denecek birşey yok ama iki kere düşünün derim çünkü düşük puanlı bilgisayar mühendisliği bölümleri şu an tam bir facia
YanıtlaSilMerhaba ben bir lise ogrencisiyim ve bilgisayarda oldukça başarılıyım programlama olsun,grafik olsun,veri olsun .:)
YanıtlaSilVe bilgisayar mühendisi olmak istiyorum acaba bilgisayar mühendisi olursam başarılı olurmuyum???ve iş bulabolormiyim tabi başarılı olursam???¿
Bu konu hakkında bir şey diyemem. Tamamen senin azmine, çalışmana ve kendini ne kadar geliştirebildiğine bağlı bir durum.
SilMerhaba
YanıtlaSilBen şuan lise son sınıf öğrencisiyim. Bilişim teknoloji bölümü web tasarım okuyorum. Çok istiyorum bilgisayar mühendisliğini. Ama sizin de dediğiniz gibi dış çevreden çok eleştiride bulunuyorlar. Ben bir kızım ve bu mesleği yapamayacağımı ve bayanlara iş imkanlarının daha kısıtlı olduğundan bahsediyorlar. Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz ?
Bayanlara daha kısıtlı olduğu gibi bir şey söz konusu değildir. Bu tamamiyel uydurmadır. Hatta bayanların askerlik gibi bir problemi olmadığı için kimi şirketlerde bayanlar erkeklere göre daha öncelikli olabilmektedirler. Sen kendini geliştirip, başvuru yaptığın şirket için iş yapabilecek seviyedeysen eğer hiçbir şirketin bayan/erkek ayrımı yapacağını sanmıyorum. Bu meslekte bir yerlere gelebilmenin cinsiyetle hiçbir ilgisi yok. Bu meslekte iyi bir yerlere gelmek istiyorsan ilgili, sürekli araştırıp öğrenmeye meraklı olup, kendini hep daha çok geliştirmen gerekiyor. Yani sen çevrende boş boş konuşanlara aldırma. O tip insanlar hep varlar ve olmaya da devam edeceklerdir. Bilgisayar Mühendisliği günümüzün ve geleceğin en önemli mesleklerinden biridir. Teknoloji geliştikçe daha da çok değeri artacak olan bir meslektir.
SilTesekkürler
Silmaasinin cok az oldugunu soyluyorlar dogru mu
YanıtlaSilMaaş olayı tamamen meslekte kendini ne kadar geliştirdiğin ile ilgilidir. Kendini iyi geliştirirsen belli bir süre sonra 20 bin TL'den bile fazla kazanırsın bir ayda. Ortalamanın altında bir mühendis olursan eğer alacağın para ayda ancak 2000-3000 TL civarlarında olur.
SilBu bölümü okumak için matematik'te başarılı olmak şartmı ?
YanıtlaSilSınava hazırlık aşamasında hangi mühendisliğe gideceksen git, matematik yapmak zorundasın. Kazandığın zaman da öyle. Hangi mühendislikte okursan oku ilk 2 sene ileri derecede matematik dersleri var. Mühendisliğin kendisi için, aslında matematik önemli. Eminim Avrupa yada Amerika'da geliştirilen büyük yazılımlarda ciddi anlamda matematiğe ihtiyaç duyuluyordur ama ülkemizde hep geliştirilen sistemlere üzerine yazılımlar geliştirildiği için, meslek hayatında, derslerde gördüğümüz gibi ileri derecede türev ve integral bilgisi gerekeceğini sanmıyorum. Elbette belli bir matematik temeli şart ama mesela bilmem kaçıncı dereceden, bilmem kaçıncı derece integral yada türev alınmasını gerektirecek, ileri derece matematiğin, bilgisayar mühendisliği açısından ülkemizde kullanıldığını sanmıyorum.
SilKonunun biraz dışında bir sorum olacaktı. Sizinde birçok defa bahsettiğiniz gibi insanlar bu bölümü bilmiyorlar. Antalya'nın en iyi 3. lisesindeyim. Ailem bu başarıyı üniversite sınavında da bekliyorlar.Sorun şu ki ben BM okumak istiyorum erken yaşta haşır-neşir olmamız ve programlaya karşı ilgim birkaç deneyimim olması sebebiyle. Ailem meslek hakkında hiçbir fikre sahip değil ve dedikleri tek şey onlar işsiz kalıyor yok sen daha iyi mesleklere layısıksın gibi sözlerle hem şevkimi kırıyorlar hem de mesleği 3. sınıf bir meslek olarak görüyorlar.Ben her sabah kalktığımda off puff demeden severek yapacağım bir meslek istiyorum ve buldum.Bunu aileme nasil kabul ettirebilirim sizce? Meslek yoksa gerçekten de öldü mü? Beni aydınlatırsanız çok sevinirim.Bu arada blogunuz çok hoş. Benim bu sorumu merak eden birçok arkadaş vardır eminim. Hem onlar yararlanır hem de ben. Şimdiden sağolun :)
YanıtlaSilEskiden, "Bilgisayar Mühendisliği geleceğin mesleği" delerdir. Şimdi ise tam da o geleceği yaşıyoruz. Artık "Bilgisayar Mühendisliği günümüzün mesleği" diyebiliriz. Giderek de faaliyet alanı genişliyor. Hele ki bir de çok iyi bir üniversite de okuyup, kendini iyi bir şekilde geliştirirsen, önün açıktır. Kesinlikle işsiz kalmazsın. Bindiğin otobüsteki kartlı sistemden, kullandığın telefona, telefonundaki mobil uygulamalardan, televizyonundaki, çamaşır makinendeki, bulaşık makinendeki yazılıma kadar, "vay be" dedirten her şey bilgisayar mühendisinin alanıdır. Bilgisayar Mühendisi demek, sadece bir kişisel bilgisayar (pc) uzmanı değildir. İçinde yazılım olan her şey bilgisayar mühendisinin alanıdır. Sana tavsiyem, eğer ki gerçekten bu mesleği severek ve büyük bir mutlulukla yapacağına inanıyorsan, çok çalış ve tercih zamanı gelince de kimseye kulak asmadan tercih listene gerçekten içinden geçen mesleği yaz. Sonuçta bu senin hayatın. O meslekle bir ömür boyu yaşayacak olan da sensin. Kimsenin buna karışmaya hakkı yok. Ailen ile çok fazla inatlaşma bence. Sana bir fayda getirmeyecektir. Sadece evet de ve geç. Ama tercih zamanı sen okumak istediğin bölümü yaz. Onun dışında kimin ne dediğinin bir önemi yok.
SilDostum bölümün iş imkanlarını görmek istiyorsan iş arama sitelerindeki ilanlara bir bak bence. Her ilanın altında yüzlerce, binlerce başvuru var ve alınacak personel sayısı bir veya iki oluyor genellikle. Eğer boğaziçi, odtü, itü hadi en kötü ytü'yü kazanamıyorsan iyice bir düşün derim. Ha illa ki yazılımcı olacağım diyorsan elektrik-elektronik mezunları da rahatça bu işlere girebiliyorlar. Bu arada bence günümüzün mesleği/meslekleri artık sadece tıp ve diş hekimliği olmuş durumda maalesef. Her sene on bine yakın mezun veren bir bölüm yakında işletme'ye dönüşecek. İktiyacın kat kat falası mezun veren bir bölüm bilgisayar mühendisliği. Kendimi geliştiririm diyorsan ee'de de yapabilirsin, en azından başka seçeneklerin de olur. Gene de Ali beyin dediği gibi hayat senin.
SilSelamumaleykum abi.Oncelikle verdiginiz cevaplari ve yazdığınız yazılari okudum.Gercekten aydınlatıcı bilgiler. Ben suan Marmara bilgisayar muhendisligndeyim ve hazirlik ta kaldim ve açıkçası bilgisayara karsi fazla bir ilgi mde yook ve bilgisayar alt yapimda iyi değil. Bu bolumu de yazarken bi nevi puanim yettigi icin yazdim.Cunku daha evvelden hic bilgisayar mühendisi olacam diye nbi hayalimde yoktu. Ve ben ne yapacam bilemiyorum. Yardim ederseniz cok sevinirim.
YanıtlaSilMarmara Üniversitesi'ni kazandığına göre belli ki çalışkan bir öğrencisin. İlgin yoksa ailenle konuş, sevdiğin meslek hangisi ise onu oku bence. Her zaman dediğim gibi önemli olan o ânın koşullarına ve başkalarının laflarına bakarak değil, bir mesleği seçerken, seçeceğiniz o mesleği severek yapacağınıza inanmalısınız. Eğer bu mesleği okumaktan başka bir seçenek sunmuyorsa ailen sana, yani ailen tekrar sınava hazırlanıp farklı bir bölüm okumanı istemiyorlarsa, bu mesleği sevmekten başka çaren yok. Bilgisayar alt yapın iyi yada değil. Önemi yok. Önemli olan bu mesleği sevmen. O yüzden de, eğer tekrar sınava hazırlanmayıp, bilgisayar mühendisliği okumaya devam edeceksen, meslekle ilgili sevebileceğin şeyleri keşfe ve o alanda ilerle. Ama tabii sana ilk başta da dediğim gibi, öncelikli olarak sevdiğin meslek hangisi ise onu belirleyip ve onu okumanı öneririm. Bilgisayar mğhendisliğini okumaktan başka bir seçenek sunmazsa sana ailen, diğer yazdıklarımı dikkate al.
SilOncelikle abi cevap yazdiginiz icin Allah razi olsun.Peki abi dedigim gibi onceden bilgisayarla fazla zaman gecren biri degildim.Dusunun abi power point, word, excel gibi temel programlari bile gecen yaz ogrenip kullanmaya basladim.Hani bilgisayar muhendisligide surekli kendini gelistrmeni isteyen bi bolum.Benim bu kadar eksigim olmasina ragmen ilerleyebilirmiyim? Cunku ben siradan bi mühendis de olmak istemiyorum.Bide son olarak ailem izin vermese onlara karsi gelip asil istedigim bolumu okumak icin hazrlanayayimmi yani aileme karsi geleyimmi?
SilKesinlikle bu eksiğini kapatabilirsin. Yeter ki ilgin olsun. O word, excel falan bunlar önemli değil. Bilgisayar Mühendisliği'nde bunlar öğretilmiyor bile. Sadece bu tür şeylerle işin olduğunda açıp kurcalıyorsun. İşine yarayacak şeyleri öğreniyorsun internetten o kadar. Senin öğrenmen ve kendini geliştirmen gereken konu programlama. Alt yapın olup olmaması önemli değil. İlgin varsa başarırsın. Ama şimdiden programlama öğrenip bir alt yapı yaparsan, yaşıtlarından bir adım ilerde olursun.
SilMerhaba.ben bilgisayar mühendisliğini okumayı çok istiyorum.Ama bilgisyar alt yapım pek yok.lakin teknolojiye ilgim çok.itü de okumayı düşünüyorum.hazırlik okumasam zorlanır mıyım.yada hazırlık okuyup bilgisayar dillerin falan hazırlık döneminde öğrenebilir miyim.şimdiden çok teşekür ederim.
YanıtlaSilHazırlığı kesinlikle oku. İngilizce bilgisayar mühendisliği için olmazsa olmazdır. Çok önemlidir. Hem hazırlık okuyup, hem de bu sırada kendini programlama dilleri konusunda geliştirmeye başlarsan süper olur.
SilKüçüklükten beri bilgisayara ilgim var bu nedenle onuncu sınıfta okul değiştirdim ve şuan lisede bilişim okuyorum. Bölüm derslerime bakarım yolumu yazılım mühendisliği olarak çizmeyi planladım. Şuan derslerim iyi bir düzeyde. Özellikle de bölüm derslerim. Zaten diğer derslere ilgim yok. Programlama temelleri ortalamam ilk dönem 98 ikinci dönem 98.86 idi. Yani kısaca en ilgili olduğum ders. Fakat ben korkuyorum. Ygs Lys sınavına karşı acayip bi korkuya girdim. Bunu da geçtim Ben üniversiteyi bitirip bu bölüme devam ettiğimde ne olcağı konusunda çok bi bilgim yok ve bu beni korkutuyor. Okulda ki bölüm hocam benden çok iyi şeyler bekliyor ve üstüme çok geliyor. Ama benim bölüm dersleri dışında herhangi bi derse ilgim yok sevmiyorum. Ya tavsiye olarak bunu yazma gereği duydum. bu bölümün önü nasıl ygs lys sınavında çok iyi olamazsamda ya da iyi bi üniversiteye gidemesemde kendimi bölüme adarsam iyi bi yerlere gelebilir miyim en azından özel sektörde belgeyle falan değilde kendi ismimi duyurarak vs
YanıtlaSilProgramlamaya, yazılıma ilgin olması gerçekten çok güzel. Zaten böyle kişiler lazım bu bölümü hakkıyla okumak için. YGS-LYS derslerine ilgim yok diye düşünme. Sen çalış, sınava gir. Artık Bilgisayar Mühendisliği hemen hemen her okulda mutlaka var. Belki büyük bir okulda okumazsın ama orta seviyeli bir okulu tutturabilirsin. Eskisi gibi değil artık. Puanlar düştü. Ha ama sen demişsin ki yazılım mühendisliği okumak istiyorum. Bence yazılım mühendisliğinin bir havası yada bir artısı yok. Yazılım mühendisliği sadece bilgisayar mühendisliğinin alt dallarından bir tanesi. Zaten ülkemizde verilen bilgisayar mühendisliği eğitimi tam da olması gereken bir bilgisayar mühendisliği değil. Çünkü ülkemizdeki üniversitelerde bulunan bilgisayar mühendisliği bölümleri ağırlıklı olarak yazılım dersleri gösteriyorlar. Yani yarı yazılım mühendisliği gibi. Bir yazılım mühendisliği ile bir bilgisayar mühendisliğinin ders programına bakınca ise %90 aynı programa sahip olduklarını da görürsün. O yüzden kendini yazılım mühendisliği olarak sınırlama. Bilgisayar mühendisliği de hedeflerin arasında olsun. Yazılım müh. bölümü ülkemizde az ama bilgisayar müh. bölümü daha çok olduğu için, bilgisayar mühendisliği kazanma ihtimalin daha yüksek gibime geliyor. Dediğim gibi yazılım mühendisliğinin, bilgisayar mühendisliğinden daha iyi olabilecke bir artısı yok ülkemizde.
SilBilgisayar muhendisinin okudugu okul is bulma konusunda onemi nedir ?
YanıtlaSilOkul önemli tabii. İş bulma konusunda değil ama. Kendini daha iyi geliştirebilmek açısından iyi bir okulda okumak önemli. İş bulmak açısından ise, işverenler genelde hangi okuldan mezun olduğuna bakmaz. Ne kadar kendini geliştirdiğine bakarlar. O yüzden büyük üniversitede okusan da normal bir üniversitede okusan da elinden geldiğince kendini geliştirmelisin.
SilMerhaba ben meslek lisesine gidiyorum bilişim alanında bilgisayar mühendisliği alanı yok ben çok istiyorum seneye bölüm seçicem ama bilgisayar mühendisliği alanı yok bilişim alanında nasılbilgisayar mühendisliği okuyabilir? ?
SilMerhaba bende bilgisayar muhendisligi yazmayi dusunuyorum dersler çok zor oluyormu universitede ? Birde en çok korktugum sey fizik .bilgisayar muhendsiliginde fizikle içli disli olunuyo mu ?
YanıtlaSilBölümü severek okursan ve hiçbir şey zor gelmez. İşin altın anahtarı severek okumaktan geçiyor. Elbette zorluğu var ama severek okuduğun takdirde o zorlukların üstesinden kolaylıkla gelebilirsin. Fizik ile en çok birinci sınıfta içli dışlı oluyorsun. Onun dışında YGS-LYS'de öğrenilen fiziği ciddi anlamda kullanmıyorsun. Belki geliştireceğin yazılımların birinde fizik bilgisi gerektiren bir şey olur, ancak o şekilde kullanırsın
SilMerhaba bende bilgisayar muhendisligi yazmayi dusunuyorum aslinda istiyorum okumayi ama bu programlama filan varmis yani zor mu programlama
YanıtlaSilİyi günle ben gaziantep ingilizc e endüstri mu h okuyorum . Fakat mersin bilisayar mühendisliğine geçmeyi düşünüyorum . İnsanlar diğer muhleri öneriyor elektrik gibi. İs bulma konusunda bilgis ayar çok zayıf deniliyor işsiz kalırsın diyorlar ne.yapacağım bilmiyorum sizce ne yapmalıyım
YanıtlaSilİşsiz kalırsın diye bir şey yok. Teknoloji çağındayız ve iş imkanı giderek artan bir kaç meslekten biri de Bilgisayar Mühendisliği. Eğer sen iyi bir mühendis olarak mezun olursan açıkta kalmazsın. Kimseyi dinleme. Sadece kalbinin sesini dinle ve ilerde kendini nasıl görmek istiyorsan, o mesleği seç! Üniversite ve meslek hayatındaki mutluluğun sırrı budur. Başkalarının seni etkilemesine sakın izin verme. Bu senin geleceğini ilgilendiren bir karar ve kendi kararını kendin vermeni şiddetle tavsiye ederim.
SilSELAMIN ALEYKÜM
YanıtlaSilben bu sene lise 3e geçtim dersleri asılmaya başlıcam derslerim çokta iyi sayılmaz abi şimdi bikgisayar mühendisi olcan ama mesela bununda kendi içinde bölümleri varmı mesela animasyoncu olursun programcı olursun ne biliyim hepsi aynı şeymi yoksa ilgilenirsen sevinirim şimdiden teşekkürler
Alt bölümler yok. Bilgisayar Mühendisliği'nde de programlama ve donanım ağırlıklı dersler vardır. Görüntü işleme dersinde genelde fotoğraf ve videolara programlama yaparak etki edebiliyorsun. O ders de ya bir yada 2 dönem verilir. Yani öyle pek detaylı da verilmiyor. 4 senelik bilgisayar mühendisliği öğrenimi boyunca temellerini öğreniyorsun bu işin. Sana öğretilmeyen geri kalan her şeyi kendin öğrenmeye çalışıyorsun. Mesela animasyoncu diye bir şey yok. Programcı olmak istersen 2 yıllık programlama bölümleri var. Sadece tasarım ve photoshop üzerine gelişmek istersen Grafik Tasarım okumalısın. Bilgisayar mühendisliği haricinde bu tarz, sadece kendi ilgi alanına hitap edecek meslekler de var.
Silöncelikle slm ali abi çok başarılı bir çalışma yapmışsın ben bilgisayar mühendisi olmayı çok istiyorum şu anda lise 2 deyim kendimi bu konuda geliştirmek için ne yapmalıyım
YanıtlaSilTabii ki öncelikli hedefin iyi bir üniversite kazanmak olsun. Bunun için de sakın çalışmayı elden bırakma. Derslerine iyi çalış. Diğer bir önerim ise İngilizce'ni şimdiden geliştirmeye çalış. Bilgisayar Mühendisliği okurken ve meslek hayatında faydasını çokça göreceksin. Bunların dışında programlamaya bir yerden başlamak ve programlamanın mantığını öğrenebilmen açısından C++'tan başlayabilirsin bir şeyler öğrenmeye. C++ sana çok soyut ve sıkıcı gelirse eğer, HTML ve PHP ile somut ve gözle görülür şeyler üzerine uğraşabilirsin. Bunun dışında C# ile de görsel anlamda masaüstü uygulamaları yapabilirsin. Hangisinden başladığının önemi yok ilk başlarda. Amacım herhangi bir dilden seni başlatarak, algoritma geliştirmenin ve programlamanın temellerini öğrenmeye bir yerden giriş yapmanı sağlamak. Ama unutma, dersler her zaman önceliğin olsun. Çünkü iyi bir üniversitede okursan eğer, bunun faydalarını mutlaka görürsün.
SilBen bu sene lise sondayım küçüklükten beri bilgisayara ilgim var en ufaktan format felan 3. Sınıfta atabiliyordum ailemde farkında fakat eşit ağırlık okuyorum ve sınava bildiğin gibi mfden giriyoruz benim mat fiziğim kötü bunun ünide bi etkisi olurmu yoksa çok istiyorum bu mesleği engel olursa mecburen değiştirmek zorundayım tercihimi.
YanıtlaSilTabii ki de bu bölümi istiyorsan Matematik ve Fizik bilmen lazım. Zaten bölümü kazansan bile birinci ve ikinci sınıfta mühendislik matematiği adı altında ileri derece matematik derslerin olacak. Yani anlayacağız olay sadece sınavla bitmiyor. Matematik mühendisliğin temelinde var. Eşit ağırlıksın zaten matematik her türlü bilmek zorundasın. Fen derslerine de biraz vakit ayırırsan eğer faydana olur. Günümüzde düşük puanla bilgisayar mühendisliği bölümü olan bir çok üniversite olduğunu düşünecek olursak, kazanmak için çok karamsar olma derim ben. Çalış, yaparsın.
SilYgs için pek kafamda problem yok ama lysde 11-12 fizik kimya biyoloji olduğu için onların eksikleri kolay kolay tamamlanabilir mi hazirana kadar düzenli çalışmayla
Silmatematik ea olduğum için az çok biliyorum ama kafamda çok soru var 11-12 fen için
Merhaba Ali abi yazını çok beğendim ve küçüklüğümden beri bana hangi mesleği seçmek istiyosun dediklerinde hep bilgisayar mühendisliği derdim şuan lise 2 deyim ve korkum bilgisayar mühendisliği okuyup boşta kalmak sana soracağım soruda şu kendimi geliştirirsem programlama konusun da dillerde bu boşda kalma olasılığı dahamı az alıyo kolaymı oluyo iş imkanı şimdiden teşekkür ederim.
YanıtlaSilTabii ki de öyle. Olay tamamen kendini geliştirmen ile alakalı. Mesleği okuduğun süre boyunca kendini ne kadar çok geliştirebilirsen, kendine ne kadar çok şey katarsan, iş bulma imkanın da o kadar çok olur. Bu her meslekte böyledir. Bir meslekte yeteri kadar iyi değilsen, seni değil senden daha iyisini alırlar. Kendini patron olarak düşün. Sen de işe birini alacağın zaman iyi olanı, iyi iş çıkaranı almak istersin öyle değil mi?
SilTeşekkürler abi bilgisayar mühendisliğini kazandığımda yazcam sana :)
SilSlm ali abi ben lise 3.Sınıftayım ve bilgisayar mühendisi olmak istiyorum ve bu kanudada ilgim var ama bilgisayar mühendisliği ile ilgili fazla bi bilgim yok yani ne iş yaptığı ile ilgili felan bana bana yardımcı olabilirmisiniz
YanıtlaSilBilgisayar mühendisliğinin iş yaptığı alanlar o kadar çok geniş ki bunun yazmaya kalksam ayrıca bir konu başlığı altında anlatmam gerek. En iyi şöyle yapalım. Sen internetten iyice bir araştır. Aklına takılan sorular falan olursa buradan bana sor. ;)
SilBen diş hekimliği okuyorum bel fıtığı yüzünden egilerek is yapmak benim için zor yazılım mühendisliği düşünüyorum fakat çok oturmak ne gibi rahatsızlıkları beraberinde getiriyor acaba ? ve bu mesleği yemek ye kod yaz uyu diye özetliyorlar acaba ne düşünüyorsunuz yani günde kaç saat meşgul oluyoruz ortalama ilgilenirseniz çok sevinirim
YanıtlaSilEvet, kısmen doğru demişler. Çünkü tüm günün bilgisayar karşısında geçiyor. Hatta iş yeri yetmiyor. Gidip evde de bilgisayarınla kalan işlerine devam ediyorsun. Bu mesleğin de belli başlı sıkıntıları var tabii. Mesela günde bazen 10-14 arası saat bilgisayar başında iş yapmak zorunda olduğun zamanlar oluyor. Zaten bir iş yerinde çalışıyorsun günde en az 8 saat bilgisayarın başındasındır. Bu kadar çok ekrana bakmak en başta görme ile ilgili problemleri beraberinde getiriyor. Göz kuruluğu, kızarıklık aşırı düşünme gerektiren işlerde stres ve baş ağrısı da bu duruma eşlik ediyor. Ayrıca bu kadar uzun süre bilgisayar başında oturan insan oturma şekline önem vermeli. Dik ve ortopedik bir çalışma koltuğun/sandalyen yoksa, bu duruş bozuklukları, dik durmada zorlanma gibi sorunları da beraberinde getiriyor. İşin yazılımsa, sadece oturup kafa yorulan bir meslek gibi gözüktüğü doğrudur. İşimiz budur zaten ama buz dağının pek de görünmeyen kısmından da bahsettim ben sana biraz. Ama her mesleğin mutlaka bir zorluğu vardır. Gülünü seven, dikenine katlanır. Yani bir mesleği seviyorsan ve severek yapacağına inanıyorsan "çok hayati olmadığı sürece" bazı olumsuzlukları ya görmezden gelinir yada o mesleği yapmak adına mevcutt olan ve olumsuzluk yaratma ihtimali olan şeyler en aza indirgenmeye çalışılır.
SilBilgisayar fazla kullanmadim lise 1 e gidiyorum ama ogretilse keyifle ogrenirim bilgisayari .bilgisayar muhendisligi okuyup pilot olmak amacim sizce bilgisayar muhendisligi okumali miyim
YanıtlaSilBen yazı içerisinde yazacaklarımı yazdım zaten. Seçim senin.
SilMerhabalar ben lise 2 de okuyorum. Bilgisayar muhendisi olmak istiyorum. Asıl sorum şu bilgisayar muhendisi okurken ingilizce ogretiyorlarmi ingilizscem pek iyi sayilmaz matematigim iyidir ama yani universitede ingilizce ogreteceklermi ve pc muhendisligi icin 9 eylul nasil bir yer
YanıtlaSilÖncelikle 9 Eylül iyi bir üniversite. İngilizce öğrenmek konusuna gelince ise, okulların Bilgisayar Mühendisliği bölümlerinde İngilizce dersleri var. İngilizce eğitim verilen okullarda bu İngilizce derslerini hakkıyla veriyorlar. Türkçe eğitim veren okullarda da İngilizce dersleri oluyor ama bu derslerin sana pek bir faydası dokunmuyor. Sen önce sınavı kazan, üniversiteye Bilgisayar Mühendisliği öğrencisi olarak yerleşeceğin kesinleştikten sonra İngilizce kurslara giderek kendini geliştirebilirsin. Kazanacağın okulun eğitim dili İngilizce ise zaten ilk sene hazırlık olarak İngilizce eğitimi verirler.
SilÜniversite denklikleri açısından yorum yapamayacağım ama yurtdışında bir eğitim alıp, üzerine bir de yurtdışında bir çalışma veya staj deneyimi edindikten sonra, bu sana Türkiye'de iş bulabilme konusunda ciddi referanslar sağlayabilir.
YanıtlaSilBen bilgisayar mühendisi olmayı çok istiyorum ama bilgisayar hakkında çok da fazla bilgim yok bu sorun olur mu acaba? Bi de ben kız olduğum için bu bölümü okumam zor olur mu? Yabancı dil bilmek bur işimize yarar mı öğrenmemiz lazım mı ? Benim ingilizcem oldukça kötü
YanıtlaSilBu meslek cinsiyet meselesi değil. İlgi meselesi. İlgin varsa tabii ki de yaparsın. Başarılı olup iyi yerlere gelen birçok bayan bilgisayar mühendisi var. Ayrıca yine söylüyorum bu ilgi meselesi. Şuan için çok fazla bilgiye sahip olup olmaman önemli değil. Önemli olan bundan sonrasında mesleğine dört elle sarılmaktır. Öte yandan İngilizce çok önemli. Şuanda ingilizcen çok iyi olmayabilir. Bu sorun değil ama bölümü kazandıktan sonra mutlaka ama mutlaka ingilizceye ağırlık vermeni öneririm.
SilMerhabalar Ben de bilgisayar mühendisliği istiyorum oyun geliştiriciliği ve yapay zeka vb. Için ancak bana oyun için bilgisayar mühendisliği okumana gerek yok diyenler var. Tıp oku lisans yaparsın oyun alanınd diyenler var ancak 4 yıllık hayallerimden ve planlarımdan vazgeçmek kolay değil sin ne düşünüyorsunuz? (Bayanım bu arada aile kurmakta zorlanırsın çocuklarına vakit ayıramazsın diyenler de var :()
YanıtlaSilMerhabalar Ben de bilgisayar mühendisliği istiyorum oyun geliştiriciliği ve yapay zeka üzerine ancak bana oyun için bilgisayar mühendisliğine gerek yok lisans alır yaparsın tıp yaz üzerine lisans al diye baskı yapıyorlar.
YanıtlaSilGerçekten böyle mi 4 senelik hayalimden vazgeçmeli miyim?
Merhabalar Ben de bilgisayar mühendisliği istiyorum oyun geliştiriciliği ve yapay zeka vb ancak bana oyun için bilgisayar mühendisliği okumana gerek yok diyenler var tıp oku üzerine lisans yaparsın diyenler var pişman olacaksın seçeceğine diyenler var. Yıldız teknik tutuyor...
YanıtlaSilBu konuda siz ne düşünüyorsunuz?
Son üç yorum size ait sanırım. O yüzden buradan hepsini cevaplıyorum. Kesinlikle ama kesinlikle hayallerinin peşinden gitmelisin. "Tıp oku oyun alanında yüksek lisans yaparsın" zırvalıklarına sakın kulak asma. Çünkü o dedikleri şey öyle söylendiği gibi kolay olmuyor. Ayrıca "oyun alanında yüksek lisans yapmak" diye bir şey hiçbir üniversitede yok. Eğer bilgisayar mühendisliği alanında yüksek lisans yapmaktan bahsediyorlarsa, onu da yapamazsın. Çünkü tıp okuyan biri, bilgisayar mühendisliği alanında yüksek lisans yapamaz. Üniversitelerin belli kriterleri vardır. Bunun için alan dışı yüksek lisans başvurusu yapman gerekiyor. Üniversiteler, alan dışı yüksek lisans için çok kısıtlı kontenjanlar ayırırlar. Başvurulanlar arasından ise sana öncelik tanımazlar. Direkt olarak bilgisayar, yazılım veya mühendislik ile alakalı olan mesleklere öncelik tanırlar. Yani sana yapılan öneri tamamen hayal ürünüdür. Sen, hayallerinden ve hedeflerinden asla vazgeçme. Ben bilgisayar mühendisliği okumanı tavsiye ederim. Yapay zekaya ilgin varsa, gideceğin üniversitenin bilgisayar mühendisliği bölümünün ders programını iyi incele. Yapay zeka dersi olan üniversitelere başvur. Çünkü her üniversitenin bilgisaya mühendisliğinde yapay zeka olmayabiliyor. Yıldız Teknik için puanın yetiyormuş demişsin. Eminim Yıldız Teknik gibi daha bir çok kaliteli üniversiteye de puanın yetiyordur. Kaliteli üniversitelerde bilgisayar mühendisliği okumak gibi bir şansın varken sakın ona buna kulak asıp da bu hayalinden vazgeçme derim. Bu yazdıklarımı iyi düşün ve son durumunu bana iletmeni rica ediyorum.
SilMerabalar dostum. Bu sene bilgisayar mühendisliğini kazandım 1 sene hazırlık okuyacağım. Aklımdaki tek meslek bilgisayar mühendisliğiydi fakat bilgisayardan anlasamda pek yazılım dili bilgim yok. Hazırlıkla beraber yazılım dillerine başlamayı düşünüyorum hangisine ilk başlasam bilemedim. Javaya başla diyen çok, aslında ilk olarak C ye başlamıştım ufaktan fakat java daha popüler diye duydum. Genel olarak beni bi aydınlatırsan muteşekkir olurum.
YanıtlaSilEn önemlisi İngilizce bilmektir. İngilizce derslerini sakın aksatma ve hazırlık seneni iyi değerlendir. Dil öğrenmek konusuna gelince ise, henüz yolun başındasın. Bir dil seçimi yapman için bence erken. Şuanda içinden gelen herhangi bir dille başlayabilirsin. Başlangıçta asıl amaç, programlama dilinin mantığını öğrenmektir. Çünkü bir programlama dilini öğrendikten sonra diğerlerini öğrenmek zor olmayacaktır. Zamanla programlama dili seçimini kendin yapabileceğin seviyeye geleceksin zaten.
SilSizin twitter hesabınıza mesaj gönderemedim bi şekilde özelden konuşabilirmiyiz?
YanıtlaSilBlogkafem'in Facebook veya Instagram sayfasından mesaj gönderebilirsin İbrahim.
SilSiz siz olun ne İskenderun Teknik, Harran, Muş Alparslan, Tunceli Munzur, Batman vb. üniversitelerin bilgisayar mühendisliklerine gitmeyin. Bunları tercih edeceğinize gidin İşletme, İktisat okuyun daha iyidir.
YanıtlaSilKonu çok eski ama ilgileniyorsanız şunu sormak istiyorum, bilgisayar mühendisliği okuduktan sonra veri bilimcisi olma ihtimalim nedir bilgisi olan biride yazabilir teşekkür ederim.
YanıtlaSilMerhaba, bilgisayar mühendisliği okuduktan sonra elbette bir veri bilimcisi olabilirsin. Burada dikkat etmen gereken şey ise, üniversite tercihin olacaktır. Çünkü kimi üniversitelerde veri bilimi üzerine dersler veya dersle ilgili yeteri donanıma sahip hocalar olamayabiliyor. Sana tavsiyem, okul isminden bağımsız olarak tüm okulların bilgisayar mühendisliği bölümlerinin ders programlarını incele. Hangi okulda ilgilendiğin bölüm veya yetkin bir hoca varsa, o okulları hedeflemelisin. Derse giren hocanın o konuda yetkin olup olmadığını anlamak için ise hocanın, okul sitesindeki profilini incelemelisin. Orada hocanın ilgilendiği konular veya yaptığı yayınlar yer alacaktır. Bir hocanın veri bilimiyle ilgili çalışmaları olması, hiçbir çalışması olmayan bir hocaya göre sana daha çok şey katacaktır.
SilDeğerli Görüşleriniz için teşekkürler. Siteniz çok faydalı .
YanıtlaSil