RAM Nedir? Depolama Hafızaları İle Arasındaki Fark Nedir?

Yazar:



Depolama hafızaları ile RAM'in birbirine karıştırılmasının sebeplerinden biri belki de her ikisinde de gigabayte (GB) ifadelerinin kullanılmasıdır. Sonuçta her ikisi de bellektir.

Bir bilgisayarda depolama hafızaları 500 GB olabiliyorken, RAM ise 8 GB gibisnden düşük değerlere sahip olabiliyor mesela. Ama sonuç olarak her ikisinde de aynı terimler kullanılmış. Konuya yabancı olanlar, "ya benim flaş disk 16 GB ama bu bilgisayarın RAM'i 4 GB" gibisinden de karşılaştırmaya bile gidebiliyorlar fakat; bu yanlış bir karşılaştırmadır. Konuyu tamamen okuyunca anlayacaksınız.

Depolama hafızaları; adında da anlaşılacağı gibi depolama işlemi yaparlar. Hafıza kartları, hard diskler veya flaş diskler birer depolama hafızalarıdır. Yani bir telefonun, bilgisayarın yada herhangi bir cihazın programları, oyunları, belgeleri depolama alanıdır. Mesela flaş diskler en somut örnektir buna. 4 GB'tan, 64 GB'lara kadar flaş diskler mevcuttur piyasada. Bilmeyeniniz yoktur. İşte flaş diskler de depolama hafızalarına örnek olarak gösterilebilirler. Kiminin kapasitesi 8 GB'tır, kimisi 16 GB'tır. İçine oyun, dosya, belge atarsanız. Siz silmediğiniz sürece de o flaş diske attığınız şey orada kalır. Aslında siz bir depolama işlemi yapmış olursunuz.

Telefonunuza, tabletinize yada bilgisayarınıza bir müzik, oyun, program yada herhangi bir dosya attığınız zaman, indirdiğiniz zaman yada yükleme yaptığınız zaman, o cihaza yüklediğiniz şey, direkt olarak cihazın depolama hafızasına kayıt olur ve siz silmediğiniz sürece de hep orada kalır. İstediğiniz zaman, istediğiniz şeye ulaşabilirsiniz.

RAM, açılım olarak Random Accsess Memory'dir. Türkçesi, "rastgele erişimli hafıza" anlamına gelmektedir. Kısaca, geçici bellek olarak da tanımlanmaktadır. Telefonlarda, tabletlerde ve özellikle herhangi bir bilgisayarın özelliklerini incelerken mutlaka gözünüze çarpmış olan bir terimdir.

RAM'ler, cihazın işlemcisinde işlenecek olan bilgileri, geçici olarak depolayan bir hafızadır. Cihazımızda yaptığımız işlemlerin işlenmesine yardımcı olan bir donanımdır. Cihazımızda yaptığımız işlem bittiği zaman ise, o işleme ait veriler RAM üzerinden silinir. RAM'ler elektrik ile beslenirler. RAM'e elektrik gitmez ise, çalışmaz. Mesela bilgisayarda Mozilla Firefox'u açın, Windows Media Player açın bir tane de Word Belgesi açın. Sizin açtığınız her dosya yada programın çalışması için, bu programların çalışmasına yarayan bilgiler hemen bilgisayarın RAM kısmına gelir, siz kullandığınız sürece de onlar orada kalır. Bilgisayarı kapattığınız zaman ise, RAM'e giden elektrik duracağı için, bilgisayarı açtığınız zaman, açtığınız tüm dosya ve programların kapanmış olduğunu görürsünüz. Çünkü çalıştırdığımız zaman geçici olarak RAM'e gelen program ve belgeler, bilgisayar kapanınca elektrik bağlantısı gittiği için, o programın çalışmasını sağlayan bilgiler RAM'den siliniyorlar.

RAM



Her İki Bellek Arasındaki Farklar
RAM'e gelen bilgiler geçici olarak RAM'de kalırlar. İşlemlerimiz bittiği zaman silinirler. Bilgisayar yada herhangi bir elektronik cihaz, yalnızca işlem yaparken RAM'e bir şeyler depolanır. RAM'ler elektrik ile beslediği için, elektrik olmadığı zaman veriler RAM üzerinden silinir.

Depolama hafızalarına ise, belgeleri, dosyaları, programları kendimiz atabiliyoruz. Orada belgelerimizi saklayabiliyoruz. Bilgisayarın fişi çekilse de kapansa da veriler oradan silinmez. Biz silmediğimiz sürecce, depolama hafızasın attığımız her şey orada hep kalırlar.

Daha Somut Anlatımla RAM ve Depolama Hafızaları

Bu kısma kadar depolama hafızaları ile RAM'i ayrı ayrı tanıtmaya çalıştım ama biliyorum ki bu kelimelere yabancı olanlar buraya kadar okuduklarından pek bir şey anlamadılar. Her şey onlar için havada kaldı. Anlatımı biraz daha somutlaştıralım şimdi.

Depolama hafızalarını bir evin herhangi bir odası olarak düşünün. Orası evin deposu olsun yada kiler olabilir. Evdeki kullanılmayan eşyalar, yiyecekler vs. her şeyin orada depolandığını düşünün. İhtiyacınız olduğu zaman oraya gider, kullanmak istediğinizi oradan alırsınız. Siz orada bir eşya çıkarmadığınız sürece oraya yerleştirdiğiniz her şey orada kalır. Oda kapasitesinin alabildiği kadar eşyanızı orada depolayabilirsiniz.

RAM denilen geçicici belleği ise bir kamyon olarak düşünebilirsiniz. Nakliye işi yapan bir kamyon olsun bu kamyon. Bir ailenin, bulunduğu evden başka bir eve taşınacağını düşünelim. "Taşınma işlemi" için ise, eşyaları bir evden diğer eve taşıyacak olan bir kamyon tutuyorlar. Bu kamyon, eşyaları geçici olarak kendinden de bulunduracaktır. Yani "taşıma işlemi" bitene kadar. Ayrıca RAM için, "elektirik ile beslenir" demiştik. Kamyonun benzin ile çalışmasına benzetebilirsiniz bunu. Eğer kamyonda benzin yoksa, "taşıma işlemi" gerçekleşmeyecektir.

Kendi anlatımım ve yaratıcı zekam [:)] ile konuyu izah etmeye çalıştım. Umarım başarılı bir anlatım çıkabilmişimdir. Anlatımla ilgili aklınıza takılan çelişkileri yorum kısmına yazarsanız izah etmeye çalışırım.

50 yorum:

  1. Sondaki mantığı çok güzel kurmuşsun emeğine sağlık.

    YanıtlaSil
  2. kısa yaz adını sordum ya

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O şekilde anlatan site çok. Ben farklılık yaratmak istedim. Ayrıca konu içinden sen kendin bir cümlelik olan tanımı çıkarabilirsin "Adsız" dostum. Bu zor değil. :)

      Sil
  3. allah razı olsun gerçekten süper

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böyle güzel yorumlar almak benim adıma sevindirici. :) Güzel yorumunuz için teşekkür ederim. Yardımcı olabildiysem ne mutlu.

      Sil
  4. ram ile bellek aynı şeymi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hem RAM hem de depolama hafızaları, her ikisi de bellektir. Fakat farklı türdeki ve farklı işlevleri olan belleklerdir.

      Sil
  5. Cok sağol,elîne saglik.Bîlîr

    YanıtlaSil
  6. Super açıklayıcı bilgi verdiniz.teşekkürler

    YanıtlaSil
  7. emeğinize sağlık sitenizi çok beğendim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değerli yorumunuz için teşekkür ederim. Her zaman beklerim :)

      Sil
  8. Telefonum galaxy ace 5830i uygulamaları hafıza kartına nasıl aktarırım.aciklamali anlatmısin.telefon kaldırmıyor, yeterli disk alanı yol diyor her zaman yardımcı olursan çok sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Antiace adlı bir uygulama, rootsuz olarak uygulamaları hafıza kartına taşımana olanak sağlıyor. Detaylı anlatım için şu siteye bakabilirsin : http://www.cepkral.com/cep-telefonlari/root-yapmadan-tek-tikla-uygulamalari-hafiza-kartina-tasima-ve-yukleme-yeni-versiyon-1162.html

      Sil
  9. Telefonum android fabrika ayarlarına aldıktan sonra google player store giremedim bir daha uygulamada indiremiyorum.google player istiyor.yardımcı olur musun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şu adımları dene ve her bir adımdan sonra Google Play Store'a girip girmediğini kontrol et.

      1) Uygulama yöneticisinden Google Play Store uygulamasının ön belleğini boşalt.

      2) Önbelleiği boşaltmak işe yaramazsa yine uygulama yöneticisinden Google Play Store uygulamasını bul ve "Veriyi Sil" butonuna tıkla.

      3) Ayarlardan, Google Play Store’u bul ve “Güncellemeleri Kaldır” butonu tıklayarak Google Play Store güncellemelerini kaldır.

      4) Uygulama yöneticisinden "Google Play Hizmetleri" uygulamasının önbelleğini boşalt.

      5) Ayarlar -> Uygulama Yöneticisine gir ve "İndirme Yöneticisi" aktif değil ise aktif et.

      6) Buraya kadar yapılanlar işe yaramadıysa, telefonunuzun ayarlar menüsüne gir. “Hesaplar” seçeneğinden Google Play Store için kullandığın Google hesabını kaldır ve yeniden ekle.

      Sil
  10. Size birkaç sorum var.Ben bir dizüstü bilgisayarın harddiskini kullanılmamış sıfır bir harddiskle değiştirdim.Ancak değiştirirken bilgisayarın bataryasını çıkarmayı unuttum.Benim yeni taktığım harddiske eskiden kalan herhangi bir veri yazılmış olabilir mi?
    Bataryayı çıkarmadığım için laptop raminde bilginin kalıp daha sonra yeni harddiske bilginin yazılmış olabilmesi gibi bir durum var mıdır?(en ufak bir durum dahi olsa belirtmenizi rica ediyorum)
    Son olarak dizüstü bir bilgisayarın ramindeki bilgiler bilgisayar kapanınca mı yoksa bataryası ve adaptörü takılı olmadığı zaman mı tamamen silinir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizi yanlış anlamadıysam belirttiğiniz tarzda bir şey olacağını sanmıyorum. RAM'de çalışacak program verileri tutulur sadece. Harddisk gibi bir depolama hafızası değil.

      Sil
  11. Merhaba, size bir konu hakkında danışmak istiyorum :) İki telefon arasında kararsız kaldım. Birinde ram daha fazla diğerinde dahili depolama alanı. Diğer yönleriyle benzer telefonlar ancak kafamı dahili depolama alanı ile ram karıştırıyor. Sizce bir telefon alırken ram mi daha önemli dahili depolama alanı mı ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ram önemli ama bir cihaz alırken RAM tek başına yeterli değil. RAM'i iyidir ama kullanılan işlemci frekansı, modeli, çekirdek sayısı vs. düşüktür belkide. Bunların hepsi yüksektir ama alacağın cihazdaki modelde kullanılan işletim sistemi belkide yeteri kadar performans sağlamıyordur. Markanın kullandığı arayüz kasıyordur belkide. O yüzden RAM'e bakarak, RAM yüksek, bu telefon kesin alınır dememek gerek. Telefonu bir bütün olarak kıyaslamanı tavsiye ederim. İki telefonun da özellikleri hemen hemen kafa kafaya ise ve RAM'ler arası 2,3 katlık bir fark yoksa depolama hafızası yüksek olan tercih edilebilir. Ama bir de şöyle bir şey var. Eğer depolama hafızası düşük olanın hafızası, hafıza kartı ile genişletilebiliyorsa ve sen de çok fazla uygulama indirmeyip, genelde fotoğraflarını veya videolarını depolamak için kullanacaksan o telefonu, o halde RAM'i yüksek olanı almak daha mantıklı olabilir. Gördüğün gibi net bir cevap vermek zor. Telefonları bir bütün olarak değerlendirmeni ve hangi telefonun daha fazla ihtiyaçlarına karşılık vereceğini düşünerek bir karar vermeni tavsiye ederim.

      Sil
  12. MErhaba sizce 1.3 ghz işlemci ve 2gb Ram mi yoksa 1 ghz işlemci 4 gb ram mi?

    YanıtlaSil
  13. ram a kalıcı veri depolanabilirmi ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayır. Nedenini yazıda yazmışım zaten. Mesela ROM'lar içine default şeyler yüklenebiliyor. O da ayrı bir hafıza birimi.

      Sil
  14. İbrahim ARSLAN29 Temmuz 2016 10:15

    Bu değerli bilgilerin için sana teşekkür ederim amca oğlu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim. Tanıyamadım ama sadece bir soy isim benzerliğimiz var. :)

      Sil
  15. ramdeki verinin p2p bağlantısı ile paylaşılması mümkün mü?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. RAM'deki hangi veriyi P2P ile paylaşmayı düşünüyorsun acaba? Depolama hafızası olmadığı için, orada sadece programların çalışmasına yarayan, veriler dizisi bulunur. O yüzden merak ettim.

      Sil
    2. Böyle bişey mümkün mü diye merak ettim sadece. Cevapladığın için teşekkür ederim.

      Sil
  16. kamyonların dizel ile çalıştığını sanıyordum benzinle çalıştığını söylemen çok iyi oldu aynı anda birçok şey öğrendim teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yararlı olabildiysem ne mutlu bana. Konunun faydalı olmasına sevindim.

      Sil
  17. ram dan alınan bilgiler harddiskten çekilir kullanılır bir değişiklik olursa kaydedilip tekrar harddiske atılır diye bir mantık kurdum doğrumudur başkan bu arada neden harddiskte değilde ramda tutulur anlık işler hız farkı nın sebebi nedeni nedir asıl performansı belirleyen işlemci değilmidir kafamı karıştırıyor uzattım galiba :) bilgilendirsen sevinirim teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, doğru mantık kurmuşsun diyebilirim. Neden RAM kondusuna gelince işe, RAM'in açılımı rastgele erişimli bellektir. İşlemciye daha yakında ve RAM'in herhangi bir yerine çok seri bir şekilde erişilerek gerekli bilgi işlemci tarafından çok daha rahat işlenebilir. Hardiskler RAM'lare göre daha ağır çalışırlar. Onun dışında yalnızca işlemeye elverişli veriler RAM'de tutulur. Bildiğin üzere bilgisayar 1 ve 0'lardan oluşur. 1 ve 0 denilen şeyler ise aslında elektriksel sinüs dalgalarıdır. Elektrik dalgası tepede iken bu bilgisayar tarafından "1" olarak algılanır, altta iken "0" olarak algılanır. Dolayısıyla "1" ve "0"ların anlamlı veriler elde edebilmesi için elektriksel olarak çalışan RAM'e ihtiyaç vardır. Harddisk bunun için uygun değildir. Ayrıca RAM, işlenecek olan verilen sıraya dizildiği yerdir. Çok fazla işlemi art arda yapınca, RAM'in yeterince güçlü ise, tüm işlemlerini kendinde tutar ve belli bir süreye göre bu veriler işlenerek senin bilgisayarında yapmak istediğin işlem gerçekleşir. RAM'in kapasitesi yeterli değilse yada yeteri kadar hızlı değilse, işlenmek üzere biriken bu veriler RAM'de daha uzun süre kalarak, yeni işlemlerin alınamamasına ve bilgisayarın kasmasına sebebiyet verir.

      Sil
  18. 1.60 ghz için 64 bit işletim sisitemi fazlamı bunların birbiriyle bir ilgiis varmı acaba ? birde Hgz artırılabılir dimi leptopta 2 gb ram var bunun 2 olması ne gibi eksikligi olabilir benim için oyunlarda.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 2 GB RAM olan bilgisayarda 64 bit işletim sistemi kurmak mantıklı değil, daha iyi bir perfomans elde edebilmen adına 32 bit işletim sistemi kurmanı tavsiye ederim. 64 bit işletim sistemi kullanabilmen en az 4 GB ve üzeri RAM'e sahip olman gerekir ki işlemci işlemcin daha verimli çalışsın. GHz olayı işlemci ile ilgili bir durum olduğu için RAM arttırmak mümkün değil. Dediğim gibi işlemcinden daha iyi performans elde etmek için ya 32 bit bir işletim sistemi kurman gerek yada bilgisayarına uygun RAM ekleyerek bilgisayarının RAM kapasitesini arttırdıktan sonra 64 bit işletim sistemi kullanabilirsin.

      Sil
  19. RAM değiştirilirse bilgisayarda bulunan bilgiler dosyalar vb. Silinir mi nasıl degistirebiliriz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayır silinmezler. Eğer bu işlerden anlıyorsanız ve ufak bir araştırma yaparsanız, RAM'i kendiniz de değiştirebilirsiniz veya bilen birilerinden yardım alabilirsiniz.

      Sil
  20. Teşekkürler emeğinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  21. Neden harddisk program kodlarini islemciye direkt olarak gondermek yerine ram araciliyla gonderir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilgileri direkt olarak RAM'den almak, bilgisayarın daha da hızlı çalışmasını sağlıyor. Hatta bilgisayarları daha da hızlı çalışmalarını sağlamak için, işlemci mimarilerimde cache belleklere yer veriliyor. Bilgisiyar en hızlı cache'ten aldığı veriyi işler. Daha sonra RAM'den aldığı veriyi. Eğer harrdiskten direkt olarak veri alınıyor olsaydı, bu performansı olumsuz olarak etkiledir. Çünkü bilgisayar mimarilerinde fiziksel olarak işlemci ile harddisk arasında doğrudan bir bağlantı yok. Öte yandan, harddiskler, RAM'lerden daha yavaştırlar. O sebeple harddiskler sadece veriyi depolamak için, RAM'ler işlenecek olan verilerin tutulduğu geçici depolama alanları olarak kullanılıyorlar. Bilgim dahilinde açıklamaya çalıştım. Umarım faydalı olur.

      Sil
  22. merhaba ben leptopuma pubg mobıle oyununu indirmeye çalışıyorum ama herseferinde 3gb bellek yok ram yok diyor neyapmam lazım acil söylermisiniz gercekten çok istiyorum oyunu indirmeyi lütfen yardım edin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. RAM'i daha yüksek bir telefon kullanman gerekiyor Berfin. Çünkü PUBG oyunu için belirlenen minimum sistem gereksinimleri listesinde, oyunun oynanamak istediğin telefonun minimum 3 GB RAM'e sahip olması gerektiği belirtiliyor.

      Sil
  23. Merhaba. Eski kasa bir bilgisayarımız var. Evde yer kapladığı için bilgisayar parçaları alan bir yere vermeyi veya atmayı düşünüyoruz. Bunun için pc'yi vermeden önce harddiski sökmek yeterli midir? kişisel veriler sadece harddiskte mi depolanır? Teşekkürler şimdiden.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, kişisel verileriniz hard disk üzreinde yer alır. Onu almanız yeterli olacaktır.

      Sil
  24. Super olmuş bu bilgiler bir hazine niteliğindedir.allah sizden razı olsun

    YanıtlaSil
  25. Ne kadar da ukala kendini beğenmiş bi anlatım tarziniz var; ama yine de teşekkürler. Ayrıca bi kac yoruma verdiğiniz cevaba baktım da daha nazik olabilirsiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değerli yorumunuzla yaptığınız katkı için teşekkür ederim. :)

      Sil
Yorum Sayfası :


Yorum formuna konuyla ilgili görüş ve sorularınızı bırakabilirsiniz.

Yorumunuza mümkün olan en kısa sürede dönüş yapılacağından emin olabilirsiniz.


Eklenen yorumlar, moderatör onayından sonra yayınlanmaktadır.

BLOGKAFEM.NET © Copyright 2008-2025
Sitedeki yazıların her hakkı BLOGKAFEM.NET sitesine aittir.
Kopyalanması halinde lütfen kaynak gösteriniz.
DMCA.com Protection Status
Anasayfa | Hakkında | İletişim