Ramazan Bayramı mı Şeker Bayramı mı?

Yazar:



Kimilerine göre "Şeker Bayramı"dır. Kimilerine göre de "Ramazan Bayramı"dır. Kimileri de vardır benim gibi "Farketmez abi. Ha Ramazan Bayramı ha Şeker Bayramı, önemli olan var olan bu bayramı kutlamak değil midir? İsmin ne önemi var?" deyip isminin ne olduğu konusuna pek takılmazlar. Biz takmıyor olabiliriz ama bu isim olayına ciddi ciddi takılanlar var. Özellikle de dini konularda hassas olan insanlar, "Şeker değil, Ramazan Bayramı" deyip bu konuda ısrarcı davranabiliyorlar...

Olaya dini yönden bakanların "Ramazan Bayramı" demesinin en büyük sebeplerinden biri de "Ramazan Ayı"ndan sonra gelmesidir. Ramazan Ayı boyunca tutulan orucun sonunda kendilerine verilen bu bayramı bir ödül olarak görme, yeme içme gibi algıladıklarından dolayı olacak ki "Ramazan Bayramı" demekte ısrarcı davranıyorlar ve "Şeker Bayramı adında bayram mı olur?" diyerek isim konusunda takıntılı davranabiliyorlar.

İsim konusunda pek de takıntılı olmayan kesim Şeker Bayramı demekte pek bir sakınca görmemekte. Zira küçüklüğümüzden beri her Ramazan Bayramı'nda bu bayramın gelmesini dört gözle beklerdik ve "şeker" ikram edilmesinden, tatlılar yenmesinden dolayı özellikle de çocuklar tarafından "Şeker Bayramı" olarak bilindi. Yaşları küçük olmasından dolayı aileler de küçük olan çocuklara belkide bu bayramın adının böyle olduğunu öğretmişlerdir.  Belkide geçmişten günümüze de bu şekilde gelmiştir bu isim yada her bayram ziyaretinde şekerler, çikolatalar ikram edilmesinden dolayıdır. Dini olarak değil de tanıdıklarımızla yaşadığımız güzellikler, birbirimizi hatırlamak gibi örf ve adetlerimizden gelen bir şeydir bence "Şeker Bayramı" denmesinin sebebi.

Volkan Memduh GÜLTEKİN  "Şeker Bayramı" ile ilgili bir yazısında olayı çok iyi özetlemiş :
- Kapımıza gelen çocukları sevindirmenin bizdeki sevinci ayrıysa,
- Misafirliğe gittiğimizde o bayram coşkusunu bambaşka yaşıyorsak,
- Evimize gelen kişileri en iyi şekilde tatlılarla, böreklerle ağırlama uğraşımız çoksa,
- Geçmiş Ramazan Bayramlarını yad ederken hep tatlı bir tebessüm kalıyorsa,

Belki de sebebi "Şeker Bayramı"nın bize kattığı güzellikler olmuştur.

Bırakın çekişmeyi, ota böceği takılmayı da Bayramın tadını çıkarın. İnanın birine Şeker Bayramı yerine Ramazan Bayramı dedirtirseniz sevaba girmiş olmazsınız. Olsa olsa itici olursunuz. Bu bayram bizlerin, hepimizin bayramı. Ramazan Bayramımızı kimi zaman Şeker Bayramı gibi tatlı bir takma isimle anmak ancak mutluluk verir. 


Star Gazetesi yazarı İbrahim Kiras'ın Bayram başlıklı yazısında ise, Osmanlı zamanında bu bayrama "Şeker Bayramı" deniyormuş. Bunun sebebi ise şuymuş :
Osmanlı bu bayrama Şeker Bayramı diyordu, ama bugün Şeker Bayramı diyenlerin en azından bir kısmıyla aynı gerekçeyle değil. Şeker Bayramı adlandırmasını bu bayramda tatlı yemenin “sünnet” olmasına dayandırıyordu eskiler.


Ansiklopedik Kaynaklara Göre :
Ramazan Bayramı : Bayram Ramazan ayının sonunda kutlandığı için bu isimle anılır. Ramazan kelimesi Arapça bir sözcük olan ramaḍ (‘kuru sıcak’) kökünden gelir. Bunun nedeni muhtemelen Ramazan orucu ibadeti ilk uygulanmaya başlandığında yaz aylarına tekabül ediyor olmasıdır.

Şeker Bayramı : Bayramın Osmanlı dönemindeki adı olan "Iyd-ı Fıtır" isminden Türkçeleştirilmişidir. Iyd bayram demektir. Fıtır ise fıtır sadakası ya da fitre olarak bilinen oruç tutamayacak durumdaki Müslümanların verdiği sadakadır. Şükür sadakası olarakta bilinir. İşte bu şükür kelimesi zamanla şeker'e dönüşmüştür.

Adlandırma Sorunu 
Ramazan Bayramı ve Şeker Bayramı adlandırmaları, Türkiye'de politik zemine kaymış bir tartışma konusudur. Ramazan Bayramı'nı savunanlar, şeker adının bayramın dini vurgusunda uzak olduğunu gerekçesiyle bu ismi tercih eder. Şeker ifadesini savunanlar ise bu ismin dayatılarak değil tarihi adlardan evrilerek günümüze geldiğini, bayramın Ramazan ayında değil Şevval ayında başladığını söyleyerek, ramazan adını dindarlaşmaya dönelik bir dayatma olarak görür.
...::: İyi bayramlar :::....

2 yorum:

  1. Bende öyle isimlere pek takılmam. Ama babam acayip takıntılıdır. Şeker bayramı lafını duyarsa çıldırıyor resmen. Babama göre 'şeker bayramı' saçmalık. ''Ramazan bayramı o!!!'' Bana kalırsa da isimlere takılmak saçmalık. Sonuçta bayram işte.
    Öyle bi konudan bahsetmişsin ki destan yazabilirim bu konuyla ilgili :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle bayramın kutlu olsun 3gen. Ben de isme çok fazla takmayanlardanım ama; özellikle de internet ortamındaki bazı sitelerde isim konusunda takıntılı olan kişiler görünce bu yazıyı yazma gereği duydum. Aslında iyice bir araştırınca her iki ismi kullanmanın hiçbir sakıncası olmadığı açıkça görülüyor. :)

      Sil
Yorum Sayfası :


Yorum formuna konuyla ilgili görüş ve sorularınızı bırakabilirsiniz.

Yorumunuza mümkün olan en kısa sürede dönüş yapılacağından emin olabilirsiniz.


Eklenen yorumlar, moderatör onayından sonra yayınlanmaktadır.

BLOGKAFEM.NET © Copyright 2008-2025
Sitedeki yazıların her hakkı BLOGKAFEM.NET sitesine aittir.
Kopyalanması halinde lütfen kaynak gösteriniz.
DMCA.com Protection Status
Anasayfa | Hakkında | İletişim