Üniversite Sınavına Hazırlanırken Azimli Olun ve Ertelemeyin

Yazar:



Stresli ve bir okadar da zor olan sınav dönemine az bir zaman kaldı. Sınav sistemine karşı oklarınızı yöneltmeden önce unutmayın ki sistemi değiştirmek öncelikle sistemi geçmekle başlar. Bunu hayallerimize giden bir yol olarak düşünün. Evet zorluklarla dolu, yıpratıcı bir yol ama güzel olan hiçbir şey kolay elde edilmiyor.


Bu süreç başlamadan önce, en uygun program, en iyi çalışma yöntemi gibi konularda sıkıntı yaşayıp bir çok tavsiye alacaksınız. Site site dolaşıp en iyi program hangisi diye arayıp, uygulamaya kalkmayın. Bu sadece sizin için zaman kaybı olacaktır. Çünkü herkes aynı yapıda ve kapasitede değil. Burada önemli olan kişinin kendisini bilmesidir ve kendi çalışma şekline göre en uygun programı yapmasıdır. Doğru programı yaptıktan sonra bunu düzenli ve istikrarlı bir şekilde sürdürmek asıl mesele. Sene içinde öyle anlarımız olucak ki ders çalışmak kabus gibi gelicek ve bir kere bırakınca geri toparlaması çok zor olacak. Bu yüzden iradeli olmalı ve kendi kendinizi motive etmelisiniz.

Başarının önündeki en büyük engellerden biri de ertelemektir. Bunu aşacak tek şey ise azminiz olacaktır. Bunu çoğunuzun bildiğini tahmin ediyorum zaten ama hâlâ üniversite sınavına hazırlanmak adına bir şeyler yapmaya başlamadıysanız geç kalmış değilsiniz. Doğru işin yanlış zamanı yoktur. Zaman sizi söndürmeden kendinizi aydınlatın…

İyi çalışmalar.
Emel Mutluer

16 yorum:

  1. Merhaba ben 10. sınıfa yeni geçen anadolu lisesinde okuyan bir öğrenciyim.9.sınıfı 83 civarında bir ortalama ile geçtim.Sanırım pek fazla başarılı değil.Bu ortalama iyi mi kötü mü bilmiyorum.Benim üniversitedeki hedefim ODTÜ.Bölüm olarak mimarlık istiyorum ama 460 gibi bir taban puanı var. YGS ve LYS için nasıl bir program yapmam gerekir? Ayrıca belirli liselere ek puan veriliyormuş ve Anadolu liseleri öğrencileri bu ek puan sisteminden yararlanamıyormuş galiba. Eğer yararlanıyorsa bile en yüksek kaç puan onu açıklar mısınız? Şimdiden teşekkürler...
    :D :D :D :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba sevgili Adsız arkadaşım :) Ortalaman kötü değil 9. sınıf için iyi bir başlangıç :) YGS-LYS adına şimdiden düzenli bir şekilde çalışmaya başlarsan ileride çok rahat edeceksin. 9. sınıf için eksik bulduğun konularını telafi etmekle başlayabilirsin. Hatta tekrar etsen süper olur :) Kendini yavaş tempoda sistemli ve düzenli çalışmaya alıştır. İstikrarlı bir şekilde devam edersen hedefine rahatlıkla ulaşabilirsin.Ek puanlara gelince, okul puanları hesaplanırken herkes için tek katsayı kullanılacak. Tüm öğrencilerin OBP’si 0.12 katsayısı ile çarpılacak. Sadece öğretmen lisesi mezunları ve meslek lisesi mezunları kendi alanlarındaki programları tercih ettiklerinde OBP’leri 0.06 ek katsayısı ile çarpılacak (En fazla 30, en az 15 net puan gelecek). Yani Anadolu Liseleri'ne herhangi bir ek puan gelmeyecek.

      Sil
    2. Bu konu anladığım kadarıyla şöyle: Ben bir Anadolu lisesi öğrencisiyim ve YGS ve LYS sınav ortalamalarından 440 aldım diyelim. Sonra aldığım 440 puanı 0,12 katsayısı ile çarpılıyor ve çıkan sonuç benim esas puanım oluyor artık hangi puan gelirse. Ama eğer ben Anadolu lisesi öğrencisi olsaydım 440 puanıma 0,12 katsayısıyla çarpılacağı gibi ek olarak bir de 0,06 katsayısı ile çarpılacaktı öyle değil mi? (tabi eğer mesleğime ait bir bölüm seçseydim...) Bu konu benim aklımı çok karıştırdığından yanlış anlamış olabilirim, yanlışlarım varsa lütfen bana aktarın ki yanlış bilmeyeyim :D. Size son olarak iki sorum daha olacaktı. İlk olarak YGS LYS tam puan 500 mü? Yani bir öğrenci iki sınavda da tüm soruları doğru yapmışsa alabileceği en iyi puan 500 müdür yoksa 500 puandan fazla mı? İkinci sorum ise sizce 460 çok yüksek bir puan mı? Evet her şeyden haberdarım 460 puanı almanın çok zor olduğunu da biliyorum ancak kendi kendimi de yapamayacağım bir şey için de umutlandırmak istemem. Bu arada önerileriniz için çok teşekkürler dediklerinizi uygulayacağım. Sanırım biraz uzun oldu ama ne yapayım bu konuları çok merak ediyorum. Zaman çok çabuk geçiyor ne de olsa... :D :D :D
      Cevabınızı bekliyorum ve şimdiden teşekkürler...

      Sil
    3. Merhaba tekrar :) Önceki yanıtımda da belirttiğim gibi, sen Anadolu Lisesi öğrencisisin ve herhangi bir ek puan gelmeyecek. Puan konusuna gelince :
      En yüksek ham puan: 500
      En yüksek okul puanı: 75
      En yüksek yerleştirme puanı = 575
      Ayrıca 460 puan alma konusunda, yapamayacağım bir şey diye düşünüp umut etmezsen baştan kaybedersin, kendine inan ve güven :) Başarabilirsin. İyi çalışmalar :)

      Sil
  2. merhaba ben sınava 2. kere hazırlanan ogrencıyım ıstedıgım bolum tutmyınca tekrar hazırlanmak ıstedım ne yapmamı onerırsınız aynı hataları tekrarlamak ıstemıyorum ders calısmaktan cok sıkılan bı ogrencıyım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Burcu :) Öncelikle hem avantajların hem de dezavantajların var. Okuldan çıkıp dershaneye koşturma derdi yok ama okulun olmamasından dolayı rehavet de olabilir. Sistemli çalışman lazım. Bir de belli bir bilgi birikimin zaten mevcut ve sınav deneyimin var. Sınav psikolojisini tatmış birisin yani. Avantajları verimli kullanırsan ilk sonucundan çok daha iyisini elde edebilirsin. Ama gerçekten çalışacaksan... Ne yapıp ne yapmaman gerektiğini tecrübelerinden yola çıkarak belirlemelisin. Ama ders çalışmaktan sıkılma durumunda 1-0 yenik başlarsın zaten. Bu içten içe biz öğrencilerin bir bahanesi bence. Çünkü bilmeyen kişi sıkılır, bunalır. Tüm dersler için böyledir bu. Çok sıkıldığında yada moralin bozulduğunda kendini rahatlatacak bir şeyler bul ama tekrar o masanın başına geçmeyi öğren. Başarıya sadece onu isteyenler değil, hak edenler ulaşır. İlk zamanlar elbette zorlanacaksın ama belli bir yol katettikten sonra yavaş yavaş elde ettiğin başarıyı görmenin tadından yenmez :)

      Sil
  3. Mrb bn ygs sınavına hazırlanan birisiyim . geçen sene girdim olmadı bu sene tekrar deneyeceğim . ama ne yapacağımı bilmiyorum.. konulara şimdiden başlayayım mı yoksa dersaneyle birlikte mi çalışmalıyım???

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dersane açılana kadar konu açıklarını kapatabilir ve eksik olduğun konulara çalışabilirsin. Dersan açıldıktan sonra dersane dersleri ile beraber çalışmalarını sürdürebilirsin.

      Sil
  4. Merhabalar.Öncelikle bu soru benim için çok önemli onu belirtmek istiyorum.Hocam ben bu sene mezun oldum meslek lisesi çıkışlıyım ama 4 yıllık başka bir bölüm istediğim için tekrar bir yıl daha hazırlanmayı düşünüyorum ve dershaneye yazılacağım bu hafta sorum şu ki benim sayısal temelim hiç yok objektifliğinize güvenerek bu sene bütün derslere(eşit ağırlık) en baştan çalışsam sıfırdan yapamaz,yetiştiremez miyim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Planlı ve programlı çalışırsan yetiştirebilirsin. Temelin yoksa YGS'ye iyi çalış. Ama LYS'yi de haftanın bir günü bak. İhmal etme. Programını yap. Şu günler, şu konulara çalışırsam, şu tarihte, bütün konuları bitirmiş olurum gibisinden kendi müfredatını yap. Ne zaman hangi konulara çalışacağının planını yap. Yetişmeyecek diye bir şey yok. Daha yolun başındasın. Azimli bir şekilde günü gününe çalışırsan yetişir. Boşlamamaya dikkat et!

      Sil
  5. Merhaba ben nur
    eylulun basinda okulum aciliyor bn herkesten geri baslamak istemiyorum tatilimi yaptim artik derse baslayacagim ama ygs mi yoksa lysmi calismaliyim ya da 11 i mi bitirmem gerekiyor anlamadim 11 dende eksigim cok nasil yapmaliyim yardimci olurmusunuz ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer 11. sınıf yeni bittiyse bu yaz tatilinde LYS çalışarak LYS konularını bitir. Zaten LYS dersleri 11. sınıf derslerini de kapsadığı için otomatik olarak 11. sınıfı da tekrar etmiş olacaksın.

      Sil
  6. Merhaba ben fen lisesi öğrenisiyim. Bu yıl 11. Sınıfa geçtim.9 ve 10 sınıf ortalamalarım 90 ama tamamen verimsiz çalışmayla hepsini unuttum.konu biriktirmek istemiyorum.nasıl toparlayacağım.hedefim kesinlikle ilk 100 içinde olmak.Tüm günümü çalışarak geçirebilir ve bundan zevk alırım.tavsiyelerinize ihtiyacım var lütfen yardım edin....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunun için ilk önce bir hedefin olmalı. Hedef belirleme ile ilgili yazıma şu linkten ulaşabilirsin : http://www.blogkafem.net/2014/08/kendinize-gercekci-olmayan-hedefler-belirlemeyin.html

      11. sınıf öğrencilerine önerilerde bulunduğum yazıya ise şu linkten ulaşabilirsin : http://www.blogkafem.net/2014/09/11-sinif-ogrencisi-ygs-lys-nasil-hazirlanmali.html


      Sil
  7. Merhabalar.Yaptığınız iş gerçekten çok değerli öncelikli size teşekkür etmek istiyorum.Benim sorum şu ben 12.sınıfa geçtim 11.sınıf fena geçmedi çalıştım az çok (fizik eksik biraz) ygs bilgim çok az ben gündüzleri ygsden 2 herhangi 2 derse akşamlarıda 11.sınıftan herhangi bir dersi tekrar etmek istiyorum sizce mantıklımı çok mu zorlanırım birde kitap okurken sıkılıyorum sizce ne yapmalıyım ? şimdiden teşekkür ederim iyi günler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitap okurken sıkılıyorsan, okuduğun kitap yeterince ilgini çekmiyor demektir. İlgini çeken kitaplar okumalısın. Kitap okuyamıyorsan, paragraf soruları çözebilirsin. Türkçe'de daha iyi netler yapabilmek adına. Çalışma programına gelince ise, her insan en iyi çalışma programını kendi belirler. Sürekli arayış içinde ol. Sürekli olarak programlar yap-boz, yap-boz en sonunda kendin için en uygun olan çalışma şeklini bulacağını farkedeceksin. İyi çalışmalar.

      Sil
Yorum Sayfası :


Yorum formuna konuyla ilgili görüş ve sorularınızı bırakabilirsiniz.

Yorumunuza mümkün olan en kısa sürede dönüş yapılacağından emin olabilirsiniz.


Eklenen yorumlar, moderatör onayından sonra yayınlanmaktadır.

BLOGKAFEM.NET © Copyright 2008-2025
Sitedeki yazıların her hakkı BLOGKAFEM.NET sitesine aittir.
Kopyalanması halinde lütfen kaynak gösteriniz.
DMCA.com Protection Status
Anasayfa | Hakkında | İletişim