Bilgisayar Mimarisi Örnek Soru Çözümü [Dolaylı Bellek Adresleme]

Yazar:



Örnek : 24 bitlik bir bilgisayar 250 adet bellek referanslı buyruk içeriyor olsun.  Bu durumda bu bilgisayarın her bir register'i kaç bit veri içerir?

Register'leri anlattığım konu : Temel Bilgisayarın İç Yapısı ve İşleyişi [Bilgisayar Mimarisi]

Detaylı Çözüm :
Bilgisayarın 24 bitlik olması demek, bu bilgisayarın 24 bitlik buyruk register'lerine (IR) sahip olması anlamına gelmektedir. Ayrıca, bellekteki herbir satır da aynı zaman 24 bit veri tutuyor demektir. Yani belleğin her bir satırında 24 kutucuk var diyebiliriz. Her kutucuğa da bir bit geldiğini düşünürsek.

Sonrasın da ise 250 adet buyruk içeriyormuş dedik örneğimizde.

Buraya kadarlık kısmı zaten "Doğrudan Adresleme" örneğinde de anlatmıştım.
Bakınız :  Bilgisayar Mimarisi Örnek Sorular ve Çözüm [Doğrudan Adresleme]

Asıl fark buradan sonra başlıyor.  Bu sefer 24 bitlik register dediğimiz şey 3 parçaya bölünmüştür. Bir kısmında OPR bitleri saklanır, diğer kısmda adres bitleri ve doğrudan adreslemeden farklı olarak 1 bit de o verinin doğrudan mı dolaylı mı olduğu bilgisi saklanır.

O 1 bit;
0 ise doğrudan adresleme. (Önceki örnekte gösterme gereği bile duymadık.)
1 ise dolaylı adresleme olduğunu gösterir.

Soruda "250 adet bellek referanslı buyruk" demişiz. Bu da demek oluyor ki bu basit yapılı bilgisayarımız 250 çeşit farklı işlem yapabilir. Demin dediğim gibi toplama, çıkarma, çarpma, kopyalama, taşıma... vs. vs. vs. böyle 250 tane işlem yapılabiliyormuş.

Register'imiz 24 bitlikti soruya göre. Bu bilgisayar 250 tane işlem yapabiliyorsa o halde OPR biti dediğimiz kısım 8 bit olmalı. 8 bit ile kaç farklı kombinasyon yada kaç farklı işlem yapılabilir? Cevap = 256 farklı işlem! (Çünkü 2 üzeri 8'den 256 farklı kombinasyon çıkar.)


OPR bitinin neden 8 olduğunu önceki örnekte detaylı bir şekilde anlattığım için burada tekrardan detayları ile anlatmayacağım.


Neden OPR bitine "8 bit olmalı? diyorsanız eğer, buraya tıklayarak önceki yazıyı inceleyiniz.


Sonuç olarak, OPR bitimiz = 8 bit imiş. Bu kombinasyon olayından onu anladık. Bilgisayarımız 24 bitlik bir bilgisayar olduğuna göre ve dolayısıyla registerlar de 24 bitlik olduğuna göre 24-8 = 16 bitlik bir alanımız kalıyor geriye. Bu 16 bitin 1 biti "dolaylı adresleme" olduğunu gösteren bittir. O halde IR register'in adres kısmına 15 bit kalacaktır. (1+ 15 + 8 = 24)

Yani şeklimiz şöyle olacaktır :



PC ve AR adres taşıyan registerlar oldukları için adres kısmını taşırlar. birinci şekilde adres kısmı 15 bit olduğu için;

PC = 15 bit
AR = 15 bit

diğer kalan tüm registerlar bu soruya göre 24 bit olacak.

IR = 24 bit
DR = 24 bit
TR = 24 bit

veri taşırlar.

Tüm cevap buydu. Anlamadığınız yerler olursa eğer, aşağı kısma yorum olarak yazabilirsiniz. Size elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.

Yukarıdaki örneği anladıysanız eğer, konuyu daha iyi pekiştirmek için aşağıdaki örneği de siz yapın.

Örnek :
20 bitlik bir bilgisayar 130 farklı buyruk çalıştırabiliyor. Bu durumda bellek şekli nasıl olur? AR, PC, IR, TR, DR registerlerinin her biri kaç bit olur? (dolaylı adresleme olacak.)

Bilgisayar Mimarisi Dersi Konu Anlatımlarının Tamamı İçin Buraya Tıklayınız!

0 yorum:

Yorum Sayfası :


Yorum formuna konuyla ilgili görüş ve sorularınızı bırakabilirsiniz.

Yorumunuza mümkün olan en kısa sürede dönüş yapılacağından emin olabilirsiniz.


Eklenen yorumlar, moderatör onayından sonra yayınlanmaktadır.

BLOGKAFEM.NET © Copyright 2008-2023
Sitedeki yazıların her hakkı BLOGKAFEM.NET sitesine aittir.
Kopyalanması halinde lütfen kaynak gösteriniz.
DMCA.com Protection Status
Anasayfa | Hakkında | İletişim