Böyle bir sorunda panik yapmaya gerek yok. Bilgisayarınızda herhangi bir sorun yok. Sadece bilgisayarınız Windows'u başlatamıyor. Bu sorun, Ubuntu gibi Linux dağıtımlı bir işletim sistemini bilgisayarınızdan sildikten sonra karşınıza çıkar genelde. Çünkü siz Windows'un yanına başka bir işletim sistemi kurarken, bu işletim sistemi Windows'un başlatılmasını sağlayan Master Boot Record (MBR) üzerinde değişiklikler yapıyor.
Bu sorunu çözmek için ise, MBR'yi (Master Boot Record) fixmbr komutu ile onarmak gerek. Onarmayı gerçekleştirebilmeniz için ise işletim sisteminize uygun bir Windows DVD veya CD'si veya içinde Windows olan bir USB belleğe ihtiyacınız var. Aslında demek istediğim şey, bir windows format DVD veya CD'si veya format atabilen bir USB'ye ihtiyaç var ama biz format atmayacağız. Bu format DVD/CD'si veya USB aracılığıyla sadece Windows'u onaracağız.
Onarma işlemi yaparken kullanacağınız format CD'si veya USB'sine yüklü olan Windows'un, bilgisayarınızdaki Windows sürümü ile aynı olması gerektiğini unutmayın. Örnek vermem gerekirse, bilgisayarınızda Windows 7 Ultimate 64 bit yüklü iken, onarma işlemini gerçekleştirecek olan DVD, CD veya USB'de de Windows 7 Ultimate 64 bit olsun. Eğer ki Windows XP, 8 veya Windows 7'nin Home Basic versiyonu gibi bilgisayarınızda bulunan işletim sisteminden farklı bir işletim sistemi ile onarma yapmaya çalışırsanız, bilgisayarınızı onarma işlemi başarılı bir şekilde gerçekleşmeyebilir.
Windows CD'si veya USB'sini bilgisayarınıza taktıktan sonra gerçekleştirmeniz gereken adımlar ise şunlardır :
1) DVD, CD kullanıyorsanız bu DVD veya CD'yi, USB kullanıyorsanız USB'yi BIOS ayarlarından sanki format atar gibi önceliklendirin. Yani bilgisayar açılırken takılı olan bu aygıtları bilgisayarınız görsün. Daha sonrasında ise bilgisayarı kapatıp yeniden başlatın.
2) Taktığınız aygıtı Windows gördüğü zaman sizden bir tuşa basmanız istenecektir. Sorulduğunda herhangi bir tuşa basın. Bu adımı yaparken seri olmanız gerekiyor.
3) Bilgisayarınızı onarın'a tıklayın.
4) Onarmak istediğiniz işletim sistemini seçin ve sonra İleri'yi tıklayın.
5) Sistem Kurtarma Seçenekleri iletişim kutusunda Komut İstemi'ne tıklayın.
6) bootrec.exe /fixmbr komutunu yazıp enter tuşuna tıklayın.
İşlemin başarılı olduğuna dair bir yazı ekrana gelecektir. Bu aşamadan sonra bilgisayarınızı yeniden başlatın ve kurulum DVD/ CD veya USB'nizi çıkarın ki bir daha onarma ekranı gelmesin. Aksi takdirde bilgisayarınız onarılsa bile onarılıp onarılmadığını anlayamayabilirsiniz. Altıncı adıma kadar her şeyi belirttiğim şekilde yaptıysanız eğer, bootrec.exe /fixmbr komutu büyük ihtimalle sorununuzu çözecektir.
Eğer bootrec.exe /fixmbr komutu işe yaramadıysa, komut isteminin açıldığı bölüme kadar olan işlemleri tekrarlayın. Daha sonrasında ise şu komutları yazın ve her komuttan sonra entera basın:
- bcdedit /export C:\BCD_Backup
- c: cd boot
- attrib bcd -s -h -r
- ren c:\boot\bcd bcd.old
- bootrec /RebuildBcd
Konuyla ilgili daha fazla bilgiye ihtiyaç duyuyorsanız eğer buraya tıklayarak Microsoft'un sitesindeki açıklamalara da göz atabilirsiniz.
Teşekkürler arıyordum sonunda buldum ve işe yaradı gerçekten sağolun
YanıtlaSilAllah razı olsun.
YanıtlaSilDvdyi boot olarak açmiyor? Tam calisir gibi oluyo isiklari yaniyor ve calistigini hissediyorum ama hemen ayni hata ekranina geri donuyor .sizce sorun nedir lutfen yardim :(
YanıtlaSilEllerine sağlık hocam çalıştı çok teşşekürler
YanıtlaSilKardeş bunu zaten biliyoruz flashsiz yapmayı göster
YanıtlaSilTşk kardeşim.2021 e girecez hala çalışıyor. 6.adımda çözüldü gerisini yapmaya gerek kalmadı.
YanıtlaSil