En basit haliyle komutu şu şekilde tanımlayabiliriz :
scp indirilecek_dosyanın_yolu dosyanin_bilgisayarınızda_kaydedileceği_yerUygulamalı olarak şu şekilde gösterilebilir :
scp root@blogkafem.net:/../home/public_html/test.zip /optKırmızı ile belirttiğim scp, anlayacağınız üzere dosyayı indirmemize yarayan komut. Ondan sonraki yeşil kısım ile belirttiğim kısım ise,
root => Sunucuya giriş yapmak için gerekli olan kullanıcı adı.
blogkafem.net => Bağlanacağım sunucunun adı (IP adresini de yazabilirsiniz)
../home/public_html/test.zip => Bu kısım ise, indirmek istediğim test.zip dosyasının yolu.
En sondaki /opt ise benim Ubuntu bilgisayarımdaki opt klasörünün adıdır. Yani sunucudan indirilecek olan dosya direkt olarak opt klasörüne inmiş olacak.
Komutu yazıp enter yaptınız zaman, indirme işlemi başlamadan önce terminal size bir şifre soracaktır. O kısma şifre olarak, dosyayı indirmek istediğiniz sunucunun şifresini yazmanız gerekmektedir. Şifreyi yazarken, şifrenin yazıldığı gözükmez.
Şimdi de tam tersi bir işlem yapmak istediğimizi varsayalım. Mesela /opt klasöründeki bir dosyayı sunucunuza göndermek isterseniz, scp komutunu şu şekilde yazmanız yeterli olacaktır :
scp /opt root@blogkafem.net:/../home/public_html/test.zip
Sunucudan dosya indirme işlemi yapan scp komutunu, çok daha farklı şekillerde de kullanabilirsiniz. Mesela bir dosyayı, bir sunucudan diğer sunucuya gönderebilirsiniz. Buna benzer daha birçok şekilde scp komutunun kullanımı genişletilebilir. Bunun için internet üzerinden scp komutunun kullanımını araştırmanız yeterli olacaktır.
0 yorum:
Yorum formuna konuyla ilgili görüş ve sorularınızı bırakabilirsiniz.
Yorumunuza mümkün olan en kısa sürede dönüş yapılacağından emin olabilirsiniz.
Eklenen yorumlar, moderatör onayından sonra yayınlanmaktadır.